Companii

Minoritarii, din nou nemultumiti de legislatie

23.01.2003, 00:00 11

Nici nu s-au stins bine ecourile conflictului dintre actionarii minoritari si cei majoritari in privinta legislatiei privind ofertele obligatorii de preluare, ca un nou act normativ incepe sa incinga din nou spiritele. De aceasta data este vorba de o ordonanta de urgenta prin care Guvernul ia unele masuri in domeniul privatizarii.
Printre articolele ordonantei se gaseste, spun reprezentantii minoritarilor si o prevedere prin care societatile la care statul este actionar si cele la care se deruleaza contracte de privatizare ce prevad obligatii investitionale, sunt exceptate de la obligatiile prevazute de legea valorilor mobiliare in privinta operatiunilor de majorare a capitalului social prin aporturi ale actionarilor.
Legea valorilor mobiliare, adoptata la inceputul anului trecut si supusa unor modificari succesive, prevede ca societatile detinute public nu isi pot majora capitalul social prin noi aporturi fata actualizarea valorii activelor. Totodata, pretul de subscriere a actiunilor nou emise se calculeaza prin adaugarea unei prime de emisiune cel putin egala cu diferenta dintre dintre activul net pe actiune si valoarea nominala.
Scopul acestei prevederi, era acela de a-i impiedica pe actionarii care subscriu in cadrul operatiunilor de majorare de capital sa-i mareasca cota de participare in dauna actionarilr care nu subscriu. Acest lucru este posibil datorita nivelului ridicat al inflatiei care poate determina ca valoarea capitalului deja existent in momentul majorarii sa fie subevaluata.
Mionoritarii, prin vocea directorului executiv al Asociatiei Actionarilor din Romania (AARO), Gratiela Iordache estimeaza ca majoritata societatilor listate in prezent pe pietele de capital se afla in situatia prevauta de ordonanta de urgenta.  "Minoritarilor li se fura in acest fel din valoarea investitiei," a apreciat Gratiela Iordache.
Opinia minoritarilor este ca prevederile ordonantei se vor aplica si in cazul majorarilor de capital prin conversia creantelor in actiuni. In cazul unei societati cum este Oltchim Ramnicu Valcea, daca datoriile catre AVAB vor fi transformate in actiuni, AVAB va deveni principalul actionar al Oltchim, cu aproximativ 90% din capital, iar daca in cazul conversiei s-ar lua in calcul si rezervele din reevaluarea activelor AVAB ar ajunge la o participare de putin peste 50% din actiunile Oltchim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO