Companii

Minoritarii Dacia se asociaza pentru un pret mai mare

03.02.2003, 00:00 71

La cateva zile dupa anuntarea pretului ofertei publice ce va fi lansata de Renault pentru delistarea Automobile Dacia de la Bursa de Valori, unul din actionarii minoritari importanti ai producatorului de automobile - brokerul Catalin Toderita, directorul general al al societatii de brokeraj Financial Investments - vrea sa formeze o Asociatie a Actionarilor Minoritari de la Dacia. Scopul asociatiei: obtinerea unui pret mai bun decat cel de 1.200 de lei/actiune oferit de Renault.
"Asociatia nu doreste sa conteste pretul oferit de Renault pentru ca acesta este stabilit conform legii. Legea avantajeaza, insa, actionarii majoritari, si consideram ca la pretul de 1.200 de lei vor exista foarte multi actionari minoritari care nu vor subscrie. Negocierea unui pret mai mare va fi, deci, si in interesul Renault, care doreste sa stranga cat mai multe actiuni de la minoritari", afirma Toderita.
Toderita afirma ca detine (pe contul sau si al clientilor societatii de brokeraj la care este actionar majoritar - Financial Investment) aproximativ 20 de milioane de actiuni Dacia (0,28% din capitalul social) si mizeaza ca cele doua fonduri de investitii care detin impreuna aproximativ 4% din actiuni - Broadhurst si Romanian Investment Company Cyprus se vor alatura asociatiei.
Renault detine in prezent 92,72% din actiunile Dacia, participatie la care a ajuns (dupa achizitia unui pachet de 51% din actiuni de la stat in 1999) prin majorari de capital in numerar succesive la care actionarii minoritari nu au subscris.
La 1.200 de lei/actiune, pretul platit de Renault pentru toate detinerile minoritarilor este de 18,35 milioane dolari.
Renault a cumparat Dacia de la stat cu aproximativ  de 5.000 de lei/actiune, pret care, spune Toderita, nu ar avea motiv sa fie mai mare decat cel oferit actionarilor minoritari, mai ales ca au trecut trei ani de la privatizare.
"Chiar daca Renault detine acum 92,72%, numarul actiunilor detinute de minoritari nu a scazut, ba din contra: Broadhurst si RIC au subscris 10 milioane de dolari la una din majorarile de capital. In aceste conditii, consideram ca pachetul minoritarilor valoreaza cel putin 50 de milioane de dolari, nu 18 milioane de dolari. Chiar daca societatea a inregistrat pierderi in ultimii ani, valoarea investitiilor a fost de 242 milioane dolari, iar facilitatile acordate de stat au depasit 450 miliarde lei", spune Catalin Toderita.
Unul din actionarii care ar putea fi obligat sa subscrie in oferta Renault indiferent de pret este RIC, fond care nu are voie sa investeasca decat in companii listate. La 1.200 de lei/actiune, RIC pierde cateva milioane de dolari din afacerea Dacia.
"Chiar daca unii actionari minoritari vor fi nevoiti sa subscrie, ei vor ramane in Asociatie pentru a cere despagubiri dupa inchiderea ofertei si transformarea Automobile Dacia in societate inchisa. Mai ales ca o mare parte din actionarii minoritari sunt salariati ai companiei", a conchis Toderita.
Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia, spune ca managementul companiei nu stie nimic despre initiativa minoritarilor.
"Nu stiu nimic despre nici o asociatie a actionarilor minoritari de la Dacia. Ceea ce pot sa va spun este ca actionarul majoritar Renault va face tot ce va putea pentru a respecta prevederile legale privind orice activitate legata de viitorul Dacia", a declarat Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO