Companii

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, anunţă un program multianual prin care instituţiile publice îşi pot monta panouri fotovoltaice. ”Stocurile de gaze au ajuns la aproape de 93% din capacitatea totală şi vor ajunge la 95-97% în noiembrie. Este un procent care ne permite să trecem o iarnă normală, cum estimăm că va fi această iarnă, fără să avem probleme”.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, anunţă un program...

Autor: Roxana Rosu

20.10.2022, 16:45 133
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunţat joi că la sfârşitul acestui an va fi lansat un program multianual prin care instituţiile publice îşi pot monta panouri fotovoltaice pentru creşterea autoconsumului.

”Practic, ne dorim ca odată ce ieşim cu evaluările în această iarnă, din primăvară, UAT-urile şi instituţiile publice să poată să treacă la faza de implementare a acestui program şi să fim pregătiţi mai bine pentru perioadele următoare. Şi ce trebuie să ştim, că vor fi, în fiecare, an call-uri de proiecte pe acest domeniu, pentru UAT-uri şi pentru instituţiile publice, separat, tocmai pentru a nu intra în competiţie cu companiile, cu întreprinderile mici şi mijlocii sau cu producătorii de energie electrică”, a spus ministrul într-o postare pe Facebook.

În ceea ce priveşte stocurile de gaze pentru iarnă, Virgil Popescu a declarat că ele au ajuns la aproape de 93% şi estimează că vor depăşi 2,9 miliarde de metri cubi la 1 noiembrie, respectiv un procent de aproximativ 95-97% din totalul capacităţii de depozitare. ”Este un procent care ne permite să trecem o iarnă normală, cum estimăm că va fi această iarnă fără să avem probleme”.

De asemenea, stocurile de cărbune în termocentrală, mai ales lignit, sunt în parametri normali. Potrivit ministrului, producţia de cărbune de lignit a crescut în acest an cu aproape 900.000 de tone, pentru a compensa rezerva din lacurile de acumulare ale Hidroelectricii, lipsă cauzată în special de seceta din această vară.

Iar Complexul Energetic Oltenia funcţionează  la capacitate maximă pentru extracţia cărbunelui.

”Nu estimăm să avem probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale. În luna octombrie au fost importuri normale de gaze naturale. Din discuţiile pe care le avem cu producătorii şi furnizorii de pe piaţa noastră, există importuri şi în luna noiembrie, şi în luna decembrie. Vor exista importuri şi în luna ianuarie, şi în luna februarie, aşa că fluxurile pe care le monitorizăm zilnic de intrare şi de ieşire din ţară a gazelor naturale sunt în parametri normali”, a spus Virgil Popescu.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO