Companii

Ministerul Sănătăţii revizuieşte listele de medicamente gratuite şi compensate după ce un institut britanic a analizat prescrierile de medicamente din România

Ministerul Sănătăţii revizuieşte listele de medicamente gratuite şi compensate după ce un institut britanic a analizat prescrierile de medicamente din România

Foto: Shutterstock

Autor: Ioana David

20.03.2012, 17:38 396

Ministerul Sănătăţii va revizui lista medicamentelor pe care pacienţii le pot primi gratuit sau compensat, un proiect de act normativ fiind deja lansat în dezbatere publică. Măsura se înscrie în pachetul de reglementări prin care Ministerul Sănătăţii vrea să definească pachetul de servicii medicale de bază.

"Raportul Institului britanic NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence - n.red.) vizează definirea pachetului bazal de servicii. Sunt două categorii de recomandări care se desprind din acest raport, unele pe care le putem implementa într-un timp scurt şi deja am început demersurile în acest sens, şi altele care vor putea fi implementate într-un timp mediu", a declarat Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

NICE (the National Institute for Health and Clinical Excellence), o autoritate specială din domeniul sănătăţii din Marea Britanie a fost înfiinţat în 1999 şi oferă recomandări pentru a reduce inechităţile în ceea ce priveşte accesul la medicamente.

Ministerul a anunţat că au fost identificate 3 denumiri comune internaţionale care sunt prescrise în mod frecvent peste autorizaţia de punere pe piaţă: ginko biloba (care de acum se va utiliza numai în faza predemenţială a Alzheimer), eritropetina (care va fi prescrisă numai în insuficienţa renală cronică) şi endorsteina (care va fi prescrisă numai în afecţiunile pulmonare obstructive cronice).

"În prezent, Agenţia Naţională a Medicamentului şi comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii verifică şi identifică şi celelalte produse care sunt prescrise în afara autorizaţiei de punere pe piaţă", a mai spus instituţia.

Totodată, Ministerul mai are în dezbater publică şi un alt proiect, de creştere a eficienţei în asistenţa medicală spitalicească.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO