Companii

Ministerul Sănătăţii, incapabil să asigure stocul de vaccinuri obligatorii pentru bebeluşi. „Aşteptăm ca vaccinul să ajungă în cabinetul nostru. S-a dat peste cap toată schema de imunizare“, spune o asistentă medicală de pediatrie

Ministerul Sănătăţii, incapabil să asigure stocul de...

Autor: Mirabela Tiron

10.10.2016, 19:41 735

„Din 80 de bebeluÅŸi pe care trebuia să îi imunizăm cu vaccinul hexa­valent, doar zece au fost vac­cinaÅ£i la timp doar pentru că părinÅ£ii aces­tora au cumpărat singuri ultimele doze din farmacii (300 de lei do­za - n.red.). AÅŸteptăm ca vaccinul să ajungă în cabinetul nostru. S-a dat peste cap toată schema de imunizare“, spune o asistentă medicală de pediatrie dintr-un cabinet de medicină de familie din BucureÅŸti. „Sunăm tot timpul la DirecÅ£ia Sanitară să aflăm când se dis­tribuie vaccinul, acum ne-a zis că pe 17 octom­brie intră o  parte din doze. Sunt iar pro­ble­me cu aprovizionarea, nu este nomal, nici de copii nu suntem în stare să avem grijă în Å£ara asta.“ 

SituaÅ£ia nu este una izolată, vaccinul hexavalent lipseÅŸte în cabinete din toată Å£ara,  încă din mai fiind subliniată de altfel lipsa acestui vaccin din stocul DirecÅ£iei pentru Sănătate Publică Alba, ArgeÅŸ, Cluj, TimiÅŸ, Suceava, Olt sau Dolj. „Mămici, aveÅ£i vreo noutate referitoare la vaccinul Hexacima, dacă se găseÅŸte ÅŸi unde? Medicul de familie nu l-a primit nici până acum“, este întrebarea unei mămici pe un grup destinat părinÅ£ilor cu bebeluÅŸi, care vrea să afle de unde poate să facă rost de acest vac­cin pentru imunizarea bebeluÅŸului de 11 luni. Vaccinul hexavalent oferă protecÅ£ie împo­triva a ÅŸase boli periculoase, respectiv difterie, tetanos, tuse convulsivă (pertussis), infecÅ£ii cu Haemophilus influenzae tip B, hepatita B ÅŸi poliomielită, ÅŸi se face în trei doze (două, patru ÅŸi 11 luni) la bebeluÅŸi. Ministerul Să­nă­tăţii a reziliat la final de august contractul cu dis­tribuitorul Polisano pentru vaccinul hexa­valent ÅŸi anunÅ£a demararea în regim de ur­genţă a procedurilor pentru achiziÅ£ia vac­ci­nului. Ministerul a atribuit contractul de 42 mil. lei către compania Unifarm, aflată în subor­dinea ministerului, pentru achiziÅ£ia a 225.000 de doze de vaccin hexavalent (cele destinate pieÅ£ei UE de această dată), furnizorul fiind producătorul Sanofi Pasteur, potrivit oficialilor ministerului.

Anterior, Ministrul a plătit 8,1 milioane de lei (1,85 milioane euro) către Polisano pentru 107.000 doze de vaccin pentru bebeluşi, Hexaxim (produs pentru ţări non-UE), cu ambalaj original şi prospect în limba rusă, destinat iniţial pieţei din Kazahstan.

„Am primit acum primul lot de 100.000 de doze de vaccin hexavalent, pe care îl trimitem la Direcţiile de Sănătate, iar într-o săptămână vor ajunge şi în cabinetele medicilor pediatri. A fost o sincopă în aprovizionare dat fiind semnarea unui nou contract“, a spus Valentin Popescu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii. Al doilea lot cu aproape 150.000 de doze va ajunge peste o lună în România, potrivit lui. Altfel spus, vor mai trece câteva luni până când bebeluşii vor fi imunizaţi, respectarea graficelor de imunizare fiind importantă pentru evitarea apariţiei unor epidemii. De altfel, chiar Ministerul Sănătăţii afirma că scăderea ratei de vaccinare creşte riscul unor epidemii, bebeluşii neimunizaţi fiind în pericol. Recent, chiar prezenta numărul copiilor bolnavi de rujeolă, afirmând că în România este „epidemie de rujeolă“ după ce trei bebeluşi neimunizaţi au murit.

Tot  problemele în asigurarea aprovizionării au adus pe piaÅ£a românească la început de an un vaccin hexavalent destinat pieÅ£ei din Kazahstan (Hexaxim), autorizat de AgenÅ£ia de Medicamente ÅŸi introdus în schema obligatorie de vaccinare a bebeluÅŸilor. MulÅ£i părinÅ£i au refuzat imunizarea cu aceste doze (omolog al vaccinului Hexacim destinat UE) pe fondul neîncrederii în acest produs. „Dozele de Hexaxim au dat mai multe reacÅ£ii postvaccinale bebeluÅŸilor, sper că acum au cumpărat vaccinul destinat pieÅ£ei UE“, a mai declarat asistenta pediatrică.

ÃŽn România, rata de vaccinare este în scădere pe fondul deficienÅ£elor în aprovizionare, Ministerul Sănătăţii fiind incapabil să asigure un flux continuu de vaccinuri, dar ÅŸi pe fondul neîncrederii părinÅ£ilor în vaccinurile controversate cumpărate de minister.  

În România erau anul trecut 385.000 de copii cu vârstă până într-un an, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Anual, se nasc între 180.000 şi 190.000 de copii în România.

România este ţara europeană cu cea mai mare rată a mortalităţii infantile, respectiv de nouă decese la fiecare o mie de născuţi vii în condiţiile în care media europeană este de două ori mai mică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO