Companii

Ministerul Finanţelor a aprobat până în aprilie ajutoare de stat de 1,1 mld. lei pentru 28 de proiecte de investiţii, care vor genera 4.455 noi locuri de muncă

Autor: Roxana Rosu

22.05.2019, 15:05 523

Ministerul Finanţelor a aprobat în perioada septembrie 2018-aprilie 2019 acorduri de finanţare pentru 28 proiecte de investiţii prin schema ajutorului de stat, în valoare totală de 1,1 miliarde lei, care vor genera 4.455 noi locuri de muncă.  

Din totalul proiectelor, 12 vor fi implementate de către societăţi cu capital românesc. 

Cea mai mare finanţare, de 174 milioane lei, a fost aprobată pentru producătorul de piese din aluminiu pentru aeronave Universal Alloy Corporation Europe (UACE), filiala grupului elveţiano-austriac Montana Tech Components. Universal Alloy Corporation Europe furnizează componente celor mai importanţi producători de aeronave, precum Airbus, Boeing, Bombardier şi Premium Aerotech, compania solicitând ajutorul de stat pentru un proiect de 526 milioane lei. 

Pe locul doi se află MG TEC Industry, com­panie fondată de antrepre­norul Vasile Hăşmă­şan, care va primi 150 miliaone lei pentru un proiect de 372 milioane lei care vizează o fabrică de produse absorbante şi produse igienico – sanitare de larg consum. 

Şi Automobile Dacia va primi un ajutor de 115 milioane lei, pentru derularea unei investiţii de 453 miliaone lei care va genera 300 de locuri de muncă. 

Pe lista companiilor care vor primi finanţare de la buget de numără şi Transgaz, Sogefi Suspensions Eastern Europe SRL din Oradea, VARTA Microbattery Braşov sau Petstar Recycling Slobozia.

În plus, MFP aminteşte investitorilor că pot depune în continuare cereri de finanţare prin intermediul schemei de ajutor de stat, fiind eligibile proiecte de minim un milion de euro.

Potrivit ministerului, în situaţia în care bugetul alocat se epuizează, la rectificarea bugetară vor fi asigurate sumele necesare astfel încât toate proiectele eligibile să primească finanţare pentru implementare.

Pentru anul 2019, în legea bugetului de stat nr. 50/2019 sunt prevăzute credite de angajament pentru acordarea de ajutoare de stat în valoare de peste 1,6 mld. lei, ceea ce presupune finanţarea unor proiecte de investiţii de cel puţin 4 mld. de lei.

Pentru a facilita accesul la finanţare, ministerul a adoptat o serie de modificări de simplificare a schemei de ajutor de stat 807/2014, printre care diminuarea plafonului minim al proiectelor de investiţii pentru a fi eligibile la 1 milion de euro, posibilitatea demarării proiectului de investiţii de la data depunerii cererii de acord pentru finanţare, simplificarea planului de investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO