Companii

Mihnea Mocanu: Ne vom extinde cu finantarea pe IT, mobila si amenajari interioare

17.03.2006, 00:00 65

Directorul executiv al Estima Finance spune ca societatea de credite de consum se va extinde in sectoare de retail cu potential de crestere important, precum IT, mobila sau amenajari interioare, dupa ce si-a majorat capitalul social cu aproape 4 mil. dolari (peste 3,2 mil. euro), pana la circa 9 mil. dolari.

"In acest moment, Estima Finance activeaza pe un segment bine definit al pietei creditelor de consum, si anume cele obtinute direct la magazin. Pe acest sector, compania a atins in 2005 o cota de piata estimata de 10%. Pentru 2006, ne propunem sa atingem o cota de piata de 13%", a declarat Mihnea Mocanu, director executiv al Estima Finance.

El spune ca anul trecut Estima Finance a ajuns la peste 700 de locatii comerciale, volumul total al creditelor acordate inregistrand o crestere de 4,3 ori in 2005 fata de anul 2004.

Odata cu dezvoltarea surselor de finantare ale companiei a avut loc si o crestere de 6,5 ori a volumului de credite acordate pe bilant propriu.

"Intentionam sa ne largim gama de produse pentru atragerea unor noi segmente de clienti. In aceasta luna, compania va lansa cardul de credit ce aduce bonusuri pentru platile facute direct prin card, rate cu dobanda 0, rambursare flexibila", a mai spus Mocanu.

Creditul de retail din Romania se afla la un nivel cu mult mai redus decat tarile din jur precum Polonia, Ungaria, Cehia, potrivit unui studiu recent al BNR.

Ponderea creditelor de retail in PIB a fost in 2005 de 5,5%, in crestere cu un procent fata de anul precedent. Prin comparatie, in Ungaria ponderea este de 13,1%, iar in Polonia de 11,2%.

"Ne asteptam asadar in continuare la o crestere a activitatii de creditare a populatiei, crestere a pietei de care vrem sa profitam si noi prin lansarea de noi produse de creditare si dezvoltarea unor noi canale de distributie", a completat Mocanu.

Estima a lansat in decembrie 2005 o oferta de vanzare de obligatuni pentru diversificarea surselor de finantare.

Emisiunea a fost incheiata prin subscrierea si alocarea a 150.870 obligatiuni in valoare totala de 15,78 milioane de lei.

Oferta a reprezentat cea mai mare emisiune de obligatuni in lei efectuata de o companie nonbancara.

Estima Finance este brandul sub care opereaza din anul 2004 compania Ralfi, prezenta pe piata din anul 1997. Compania fusese infiintata de Fondul Romano-American pentru Investitii (RAEF), iar din anul 2004 pe lista actionarilor a intrat si Domo Retail, compania care opereaza reteaua Domo.

RAEF detine peste 72% din actiuni, iar Domo Retail, mai mult de 27% din titluri, iar Estima a preluat activitatea de creditare din magazinele Domo.

Domo, care detine cea mai mare pondere in totalul contractelor de creditare incheiate de Estima, a fost anul trecut al doilea jucator din domeniul retailului de produse electronice si electrocasnice. Domo Retail a anuntat pentru anul trecut o cifra de afaceri de 115 milioane de euro.

Mai putin de jumatate din vanzarile companiei a fost reprezentata, potrivit estimarilor, de produsele comercializate prin sistemele de creditare.

La nivelul anului trecut oficialii companiei de credite de consum Estima anticipau o valoare totala a contractelor de peste 70 de milioane de euro.

Pe piata locala de consumer finance, principalii concurenti sunt bancile, urmate de companiile de profil. Pe langa Estima Finance, mai activeaza Credisson, Credex si Fortuna Credit .

Credisson a fost prima companie de profil dezvoltata prin externalizarea activitatii de creditare a retailerului Flanco.

Detinuta de fondul de investitii suedez Oresa Ventures si omul de afaceri Florin Andronescu, Credisson a fost vanduta in primavara anului trecut catre Cetelem, parte a grupului financiar francez BNP Paribas, pentru 47 de milioane de euro.

Credex este compania dezvoltata de cel mai mare retailer local de produse electronice, electrocasnice si IT&C, Altex si Raiffeisen Bank, in timp ce Fortuna Credit este controlata de TBI Holding si Primex, compania ce opereaza reteaua de magazine Cosmo. laura.laurentiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO