Companii

Mihail Ion: Scaderea Bursei va face administratorii de fonduri sa investeasca si pe pietele externe

Mihail Ion: Scaderea Bursei va face administratorii de fonduri sa investeasca si pe pietele externe

Mihai Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management, sustine ca industria fondurilor ar putea creste cu pana la 200% in urmatorii ani.

13.05.2008, 19:49 18

"Este posibil ca anul acesta piata actiunilor sa subperformeze pietei obligatiunilor. La noi, dependenta fondurilor de investitii de piata actiunilor este mai mare decat in alte regiuni, pentru ca inca nu exista un segment suficient de puternic de fonduri care nu sunt corelate cu evolutia actiunilor", a spus presedintele RAM in cadrul unui interviu acordat ZF.
Cu toate acestea, nici orientarea investitorilor spre piata de obligatiuni, si implicit spre fonduri cu plasamente in aceasta piata, nu ofera o alternativa viabila plasamentelor pe o Bursa in scadere.
"Piata obligatiunilor nu ofera un univers investitional foarte larg, mai exact in afara unui numar restrans de titluri de stat, exista putine obligatiuni corporative care au un grad redus de lichiditate. Administrarea fondului de obligatiuni presupune ca in perioadele de avant economic, sa aiba loc mutarea de pe titluri de stat pe titluri mai riscante, obligatiuni corporative sau municipale pentru a putea marca randamente mai mari, insa pe piata locala nu se prea poate face acest lucru", sustine Mihail Ion, adaugand ca fondurile de obligatiuni sunt preferate intr-o mai mare masura de investitorii institutionali.
Fondurile cu plasamente pe piata obligatiunilor au marcat cele mai ridicate randamente din industrie in ultimele 12 luni, fondul Stabilo, administrat de Pioneer Asset Management, incheind luna aprilie cu un plus anual al unitatii de fond de peste 10%.
In ceea ce priveste fondurile de actiuni, acestea raporteaza randamente negative pe ultimele 12 luni, de pana la minus 29% la sfarsitul lunii aprilie. Raiffeisen Prosper, administrat de RAM, a fost cel mai performant fond de actiuni, inregistrand o depreciere de 6,4% a unitatii in ultimele 12 luni.
"Raiffeisen Prosper a avut o alocare destul de sanatoasa si pe pietele straine, care au evoluat bine. Unele dintre acestea chiar au crescut, mai exact pietele emergente producatoare si exportatoare de materii prime, cum ar fi Africa de Sud, Brazilia, Rusia. Pot spune ca aceste piete au facut ca scaderea pietei globale sa fie mai mica", a continuat Mihail Ion.
La sfarsitul anului trecut, peste 27% din activele de 86 de milioane de lei (24 mil. euro) ale Raiffeisen Prosper erau investite indirect in actiuni internationale prin intermediul fondurilor deschise de investitii JP Morgan Emerging Markets Equity Fund, Robeco Emerging Markets Equities si in fondurile Raiffeisen Eurasia Equities si Eastern European Equities.
Fondul si-a redus in schimb expunerea pe piata romaneasca, unde administratorul fondului a preferat "large cap-urile" actiunilor companiilor mari listate la Bursa.
"Am profitat si de expunerea pe cursul de schimb, exploatand in favoarea investitorilor faptul ca Raiffeisen Prosper este denominat in lei si face investitii pe pietele externe. Astfel ca atunci cand leul s-a depreciat in raport cu euro, am avut parte de castig", a explicat Mihail.
Raiffeisen Romania Actiuni, al doilea fond de actiuni administrat de societate, a marcat o scadere de aproximativ 36% in ultimele patru luni. Lansat in luna septembrie a anului trecut, fondul a avut parte de un context bursier nefavorabil.
"Raiffeisen Romania Actiuni este produsul cel mai riscant si asa se explica si faptul ca a inregistrat cea mai puternica depreciere a unitatii. Fondul are insa potentialul cel mai ridicat de crestere atunci cand piata va incepe sa creasca. De la lansarea fondului si pana in prezent, am fost intr-o conjuctura nefavorabila", a explicat presedintele RAM.
Deprecierile puternice suferite de Bursa locala arata faptul ca fondurile care sunt cele mai riscante au scazut cel mai mult.
"Atunci cand investitorul face o investitie este bine sa nu se uite doar la randament, ci si la riscul fondului. Alaturi de risc si randament, lichiditatea este al treilea criteriu de selectie a fondurilor", a precizat Ion.
Raiffeisen Asset Management administreaza in prezent active nete in valoare de peste 111 milioane de lei (31 mil. euro), detinand in portofoliu patru fonduri mutuale. Societatea se plaseaza pe locul al treilea in clasamentul administratorilor de fonduri mutuale dupa valoarea activelor nete. "Piata este inca mica si este usor sa fii sus. La actuala dimensiune a pietei, nu este foarte greu de atins o anumita pozitie, pentru ca nu ai nevoie de volume foarte mari, si dovada sunt noile intrari. Capitalul de pornire investit in noile fonduri ale administratorilor bancari modifica relativ usor pozitiile in clasament", este de parere presedintele RAM.
Mai mult, suprematia bancilor pe piata fondurilor mutuale nu poate fi redusa la "o lupta pentru cote de piata", administratorii fiind interesati de cresterea pietei si mai putin de detronarea unui competitor.
"Se poate vorbi despre o lupta pentru cotele de piata cand piata este deja matura, dar fiecare dintre administratorii care alcatuiesc top trei cred ca se gandeste in primul rand la cresterea pietei in ansamblu si nu la cresterea activelor in detrimentul celuilalt."
RAM este prezent si pe piata conturilor individuale de investitii cu un total al portofoliilor gestionate de aproximativ 4 milioane de euro. Principalii clienti ai conturilor individuale administrate sunt investitorii institutionali. Daca anul trecut industria fondurilor mutuale a raportat un avans de peste 50% al activelor nete, pentru anul in curs este destul de greu de estimat in ce masura va depasi ritmul de crestere din 2007. Pentru anii urmatori insa, presedintele RAM este mai optimist.
"N-as fi surprins sa vad o crestere a industriei de 100%, poate chiar 200% in anii urmatori, cand lucrurile se vor aseza", a spus el.
Mai mult, recentele deprecieri ale pietei de capital vor impulsiona administratorii de fonduri sa isi diversifice plasamentele si prin expunerea pe pietele externe. "Faptul ca anul trecut se puteau obtine randamente ridicate pe piata locala a tinut administratorii 'acasa'. Insa, cred ca acestia vor incepe sa investeasca si pe alte piete decat cea locala", a conchis Mihail Ion.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO