Companii

Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI: Guvernul va prezenta, odată cu proiectul bugetului pentru 2012, o listă cu 60 de proiecte de mari investiţii

Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI: Guvernul va prezenta, odată cu proiectul bugetului pentru 2012, o listă cu 60 de proiecte de mari investiţii

Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Gândul

29.10.2011, 20:06 957

Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, a declarat la emisiunea "După 20 de ani", ce va fi difuzată duminică de la ora 10:00 la Pro TV, că Guvernul va prezenta, odată cu proiectul bugetului pentru 2012, şi o listă cu circa 60 de proiecte de mari investiţii, a căror desfăşurare va fi urmărită săptămânal de Executiv.

"Prezentarea bugetului va veni cu o listă bine definită de aproximativ 60 de proiecte care vor fi săptămânal urmărite de Guvern în modul cum sunt implementate", a afirmat Mihai Tănăsescu.

Întrebat de moderatorul emisiunii Cristian Leonte şi invitaţii permanenţi Claudiu Pândaru, gandul.info, şi Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar, de câteva exemple de proiecte, Tănăsescu a spus că în prezent Executivul lucrează la prioritizarea celor 60 de proiecte de investiţii către care vor fi alocate cu precădere resursele financiare în 2012.

"La acest tabel, la această prioritizare se lucrează. Vorbim în general de lucrările mari de investiţii, de tronsoane finanţate cu bani europeni, în domeniul infrastructurii, dar şi proiecte în domeniul energiei şi mediului", a declarat Tănăsescu, scrie Gândul.

Sumele alocate pentru investiţii în 2012: între 7% şi 7,5% din PIB

El este de părere că reprezentanţii Guvernului au prezentat, la discuţiile din cadrul misiunii FMI, "o teorie sustenabilă". "Resursele pe care le avem să le îndreptăm cât mai mult către investiţii, către cheltuieli de capital, iar ele trebuie foarte bine definite şi prioritizate. Se lucrează la acest lucru", a arătat Tănăsescu.

Reprezentantul României la FMI a spus că autorităţile intenţionează să aloce între 7% şi 7,5 % din PIB pentru cheltuieli de capital, acesta fiind una dintre cele mai ridicate sume, raportat la PIB, pe care un stat european o alocă cu o asemenea destinaţie.

Întrebat dacă aceştia sunt bani "pentru partid", acesta a spus că nu vrea să facă un comentariu, dar a adăugat că este nevoie de un control strict al acestor cheltuieli. "Aceste cheltuieli vor trebui să fie dimensionate astfel încât să prindă investiţii ce corespund interesului public", a afirmat Tănăsescu.

Bugetul, construit pe un curs de 4,3 lei pentru un euro

Întrebat pe ce curs se construieşte bugetul de stat pe 2012, reprezentantul României la FMI a menţionat că "nu vreau să dau o cifră greşită, dar cred că este făcut undeva în jurul cifrei de 4,3", adăugând că "dacă am şti cu certitudine cât va fi cursul în 2012, am fi oameni bogaţi".

El consideră că în România cursul leului faţă de moneda europeană a constituit întotdeauna un element de stabilitate, ca urmare a politicii monetare a Băncii Naţionale a României. Mai mult, şi-a exprimat convingerea că şi pentru perioada următoare cursul va avea aceeaşi stabilitate.

Vedeţi duminică, de la ora 10:00, la emisiunea "După 20 de ani" difuzată de ProTV, o discuţie cu reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, despre companiile de stat cu pierderi, criza economică, nemulţumirile pe care Mihai Tănăsescu le are în ceea ce priveşte activitatea unui minister din Guvern, precum şi despre posibilitatea indexării pensiilor şi creşterii salariilor în 2012.

Ce crede reprezentantul României la FMI despre o eventuală remaniere guvernamentală, credibilitatea Guvernului în faţa FMI, cât a câştigat Fondul din relaţia financiară cu România, cum se poate proteja România de eventuale ieşiri de capital şi scăderea dobânzilor bancare au fost alte teme abordate în discuţia cu Mihai Tănăsescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO