Companii

Mihai Miron, proprietar Ropharma: În sectorul nostru de activitate se pare că populaţia rămâne în continuare preocupată de starea de sănătate şi consumul de medicamente este în uşoară creştere

ZF Investiţi în România – Braşov

Mihai Miron, proprietar Ropharma: În sectorul nostru de...

Autor: Mircea Nica

14.11.2022, 19:19 225

Populaţia rămâne în continuare preocupată de starea de sănătate, în timp ce consumul de medicamente este în uşoară creştere, a spus Mihai Miron, proprietar Ropharma, în cadrul Conferinţei ZF Investiţi în România, organizată la Braşov, un proiect al Ziarului Financiar şi CEC Bank.

“În sectorul nostru de activitate se pare că populaţia rămâne în continuare preocupată de starea de sănătate şi consumul de medicamente este în uşoară creştere. În acelaşi timp, se pare că exită un aptetit din ce în ce mai crescut al populaţiei să ia şi medicamente fără prescripţie sau suplimente alimentare. Creşterea pieţei este un pic mai mare decât ne-am aşteptat”, susţine Mihai Miron.

Ce a mai spus Mihai Miron, proprietar Ropharma.:

► Populaţia nu este mai bolnavă, poate mai stresată, dar mai preocupată de starea de sănătate pentru că nu poţi să realizezi nici un proiect dacă omul nu este sănătos.

► Pandemia a avut rolul să trezească simţul de autoconservare şi să-i forţeze pe cei mai mulţi să se documenteze şi să se trateze. Consumul de suplimente alimentare a crescut semnificativ mai mult decât cele de madicamente în scopul prevenţiei. Dacă îţI stimulezi imunitatea sigur că nu mai ai aceeaşi neşansă să faci o viroză care să te imobilizeze câteva săptămâni.

► La consumul de medicament ear fi mai degrabă o stabilitate cu o modestă creştere prin adăugarea unor formule care să fie compensate sau gratuite prin programele naţionale de sănătate.

► Problema pe care o vedem acum este că preţul la medicamente este stabilit prin ordin de ministru, iar când toate costurile cresc şi produsul comercializat rămâne la aceeaşi valoare este o dificultate. Putem compensa parţial prin preţurile de la celelalte produse precum suplimentele alimentare, dar nu suficient. Este o adevărată provocare mai ales din perspectiva creşterilor salariale care o să urmeze.

► La producţia de medicamente avem două fabrici, una la Chişinău şi una a Târgu Mureş şi ne confruntăm cu creşterea foarte mare a costului la materiile prime. Când fabrici suplimente poţi ajusta preţurile, dar la medicamente nu se poate deocamdată. În plus de asta, preţurile la materiile prime, care vin mai mult din Asia, sunt pe dolari, nu pe euro. Acest lucru ne-a cam erodat un pic mai mult din marjă.

► Totuşi businessul farmaceutic rămâne unul stabil, de anvergură. Dacă mă uit la rapoartele Fitch constat că cifrele previzionate în urmă cu 5-7 ani sunt uşor depăşite, dar sunt pe acolo, iar previziunile sunt şi mai optimiste pentru anii viitori.

► Prima problemă cu care ne confruntăm este forţa de muncă, care începe să fie şi la noi. Sunt tot mai puţini oameni de specialitate. Este o problemă în primul rând de migraţie. În domeniul nostru, în sănătate, nu este atât de simplu ca în comerţ să aduci nepalezi, ci trebuie cu studii echivalate, ceea ce în România încă nu este reglementat momentan. Problema se pune şi când avem români care se întorc din străinătate şi cărora le trebuie echivalate studiile. A doua problemă ar fi creşterea costurilor şi oligativitatea de a păstra aceleaşi preţuri la medicamente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO