Companii

Mihai Daraban, preşedinte CCIR: Criza energetică va reprezenta o provocare pentru noi, dar provocările aduc progres. Decidenţii politici nu ar trebui să mai vorbească de criză pentru că astfel dezarmează investitorii

Mihai Daraban, preşedinte CCIR: Criza energetică va...

Autor: Roxana Rosu

18.10.2022, 16:07 80

România pierde 475 de euro în fiecare secundă, adică 15 miliarde de euro pe an, din cauza sistemului de colectare ineficient a taxelor şi impozitelor, fiind nevoie de o politică fiscală sănătoasă care să asigure dezvoltarea reală a ţării, au spus reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie a României la lansarea studiului „Percepţii despre fiscalitatea din România”.

„CCIR a militat întotdeauna pentru stabilitate şi predictibilitate fiscală. Predictibilitatea se referă în primul rând la fiscalitate pentru că din punct de vedere al traseului politic şi economic al României în contextul internaţional lucrurile sunt destul de clare, nu există surprize. În ceea ce priveşte predictibilitatea fiscală, România are, de mai mulţi ani, un mic avantaj în ceea ce priveşte costul forţei de muncă care face ca producţia economică să nu stagneze. Evident, criza energetică va reprezenta o provocare pentru noi, dar, aşa cum ştim, provocările aduc progres. Decidenţii politici nu ar trebui să mai vorbească de criză economică pentru că astfel dezarmează investitorii care devin extrem de prudenţi, iar economia noastră are nevoie urgentă de investiţii în toate domeniile”, a declarat preşedintele CCIR, Mihai Daraban.

În opinia CCIR, politică fiscală a României trebuie să respecte câteva principii fundamentale, precum eficientizarea legislaţiei fiscale, restrângerea excepţiilor fiscale şi transparentizarea procedurilor de aplicare şi verificare, stimularea investiţiilor şi atragerea de investiţii directe în economie, depolitizarea, reprofesionalizarea, informatizarea şi interconectarea ANAF şi toleranţă zero la evaziune fiscală şi criminalitate economică.

Potrivit studiului, principalele măsuri care ar asigura redresarea economică sunt generalizarea sistemelor de plăţi electronice şi limitarea drastică a plăţilor în numerar, reducerea cu 10% a numărului de angajaţi din aparatul de stat, precum şi reducerea sporurilor angajaţilor din administraţia publică cu 50%.

De asemenea, plafonarea veniturilor maxime obţinute din bani publici de către o persoană la 6.000 euro lunar, anularea pensiilor speciale, anularea subvenţiilor pentru partidele politice, reducerea accizelor la energie şi combustibili cu 10% şi acordarea de facilităţi fiscale temporare pentru companiile care investesc şi creează locuri de muncă au fost identificate ca soluţii pentru o dezvoltare economică durabilă, a declarat preşedintele fondator al Biroului de Cercetări Sociale, Bruno Ştefan.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO