Companii

Mesaj de la regiune pentru Uniune: Nu poţi avea tranziţie energetică fără gaze şi energie nucleară. Este un drept suveran al statelor europene să îşi facă mixul de energie aşa cum vor. Bruxelles-ul blochează banii pentru gaze şi greşeşte

Sebastian Burduja, ministrul energiei: România este aici pentru a fi un pilon de securitate în regiune şi am agreat că vom avea o voce comună. Nu poţi vorbi de tranziţie energetică fără gaze şi fără energie nucleară.

Sebastian Burduja, ministrul energiei: România este aici pentru a fi un pilon de securitate în regiune şi am agreat că vom avea o voce comună. Nu poţi vorbi de tranziţie energetică fără gaze şi fără energie nucleară.

Autor: Roxana Petrescu

09.11.2023, 11:30 830

Excluderea gazului din mixul energetic viitor al UE, slaba susţinere financiară pentru proiectele de interconectare şi pentru cele care vizează energia nucleară unesc statele din regiune, cele mai multe dependente de importuri energetice. Miza în alimentarea cu energie este siguranţa livrărilor, accesibilitatea şi apoi caracterul verde al producţiei, astfel că gazul şi energia nucleară sunt esenţiale pentru succesul tranziţiei energetice. Problema? Bruxelles-ul nu acordă finanţări pentru proiectele pe gaze şi energie nucleară.

„România este aici pentru a fi un pilon de securitate în regiune şi am agreat că vom avea o voce comună. Nu poţi vorbi de tranziţie energetică fără gaze şi fără energie nucleară“, a spus Sebastian Burduja, ministrul energiei, în cadrul conferinţei Romanian International Gas Conference. Burduja a amintit că ani de-a rândul România a avertizat la nivel european cât de periculoasă este dependenţa faţă de importurile din Rusia, dar că vocea ei şi a altor state a fost ignorată.

„Acum nu putem să spunem decât v-am spus noi. Ceea ce nu este înţeles însă la nivelul Bruxelles-ului este că nu poţi face tranziţia către verde fără gaz, fără energie stabilă, mai ales în perioadele reci. Energia trebuie să fie în primul rând sigură, accesibilă şi abia apoi verde. Există un citat de-al lui John F. Kennedy prin care se spune că cine crede naiv că poate prelua puterea călărind tigrul ajunge să fie mâncat de tigru (Those who foolishly sought power by riding the back of the tiger ended up inside). Acelaşi lucru i se poate aplica şi unui urs.“ Declaraţia lui Burduja vine în contextul în care trecerea UE la energia verde pare în acest moment forţată ţinând cont de faptul că blocul nu produce panouri solare, de exemplu şi nici nu are resursele minerale necesare pentru a asigura această tranziţie. Practic, se înlocuieşte dependenţa faţă de gazul rusesc cu dependenţa de China şi tehnologia ei verde, dar cu efecte insuficient analizate. Mai departe, niciodată nu a fost prezentat de la nivelul UE impactul asupra preţurilor pe care această tranziţie forţată o va avea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO