Companii

Merck: Am putea reloca o serie de activitati in Romania

06.12.2007, 14:57 35

Gigantul american Merck Sharp&Dohme (MSD), unul dintre primii zece producatori mondiali de medicamente originale, analizeaza posibilitatea sa-si mute unele activitati in Europa Centrala si de Est, pe lista statelor aflandu-se si Romania.
"Ne gandim sa mutam alte activitati in Europa Centrala si de Est si este foarte posibil sa facem acest lucru deoarece gasim oameni bine pregatiti. Avem in vedere si Romania, in special datorita costurilor care se mentin scazute. Planuim sa infiintam centre de excelenta si Romania este cu singuranta pe lista noastra", a spus Stefan J. Oschmann, presedinte pentru Europa, Orientul Mijlociu, Africa si Canada (EMEAC) al Merck&Co.
Centrele de excelenta sunt centre de studii clinice dotate cu aparatura si sisteme informatice moderne, care pot urmari si inrola un numar mare de pacienti anual. Centrele de excelenta sunt in general infiintate in incinta Institutelor Nationale pe diverse patologii.
In ultimii doi ani, aproximativ 100 de pacineti au fost inrolati in studii clinice Merck.
Compania a inaugurat sapatamana trecuta la Munchen noul sau sediu regional pentru Europa, Orientul Mijlociu, Africa si Canada, care acopera 135 de tari cu 1,9 mld. locuitori.
"Prin inaugurarea sediului din Munchen vrem sa ne focusam pe pietele emergente. Romania, spre exemplu, este o piata foarte interesanta pentru noi. Celelalte zone mari cu potential important de crestere sunt Rusia si Turcia", a spus Stefan Oschmann.
El este de parere ca Merck trebuie sa aiba o abordare diferita de business in zona centrala si est-europeana comparativ cu pietele mai mature.
"Pe pietele mai mature ne concentram pe cresterea productivitatii, pe diminurea costurilor, pe gasirea de diferite metode in care sa ne conducem businessul. In Europa Centrala si de Est este vorba in primul rand de constientizarea potentialului de crestere, specific economiilor emergente", a adaugat Oschmann.
In Romania, Merck a operat recent o schimbare de conducere, noul country manager fiind Agata Jakoncic, care ii urmeaza in functie lui Adrian Caretu, primul angajat al companiei in Romania, acum 14 ani. El ocupa in prezent functia de director de vanzari al MSD pentru Franta
"Ne asteptam ca Romania sa fie una dintre pietele cu cea mai mare crestere din Europa Centrala si de Est. Economia romaneasca se dezvolta mult mai bine decat celelalte din regiune, iar la nivel de reglementari este mai transparenta fata de vecinii vostri", este de parere Oschmann.
Merck urmeaza sa investeasca 200 mil. euro intr-o unitate de productie a vaccinurilor in Irlanda. Locatia a fost stabilita dupa ce s-au avut in vedere mai multe zone.
"Ne-am uitat foarte atent si la alte locatii, insa Irlanda este un cluster. Daca vrei sa faci o astfel de investitie, trebuie sa o plasezi intr-un spatiu in care ai acces si la alte resurse", a explicat Oschmann.
In Romania, Merck este intre primii 20 de jucatori, businessul acestora fiind de peste 20 mil. euro anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO