Companii

Mediul de business salută adoptarea proiectului de lege privind Kurzarbeit: Măsura excepţională de reducere a timpului de muncă era cu atât mai necesară cu cât multe sectoare se confruntă cu scăderi semnificative de activitate din cauza pandemiei

Mediul de business salută adoptarea proiectului de lege...

Autor: Roxana Rosu

11.03.2021, 15:13 268

Companiile germane din România, grupate în Camera de Comerţ Româno-Germană, şi Confederaţia Concordia, care reprezintă peste 1.800 de firme, au salutat adoptarea de către Camera Deputaţilor a proiectului de lege care conţine modificări în programul „Kurzarbeit”, un instrument de mare ajutor firmelor în perioade de criză şi care acum este aplicabil şi în România.

„Mai ales posibilitatea de a reduce cu până la 80% timpul de muncă al salariaţilor, una din cerinţele AHK România, este îmbucurătoare, dar şi faptul că modificările aduse legii se pliază pe nevoile companiilor”, este de părere Dragoş Anastasiu, Preşedinte AHK România.

AHK România a subliniat în repetate rânduri necesitatea introducerii Kurzarbeit, bazându-se pe experienţa altor state, în special Germania, unde acest instrument funcţionează cu succes de mai bine de un secol.

„Pandemia încă nu s-a încheiat, iar urmările ei vor produce efecte şi pe viitor. De aceea este important faptul că legislaţia privind Kurzarbeit a fost ajustată şi aplicarea ei prelungită”, comentează Sebastian Metz, Director general AHK România.

La rândul lor, companiile membre ale Concordia, spun că măsura excepţională de reducere a timpului de muncă era cu atât mai necesară cu cât multe  sectoare se confruntă cu reduceri semnificative de activitate din cauza pandemiei. Una dintre acestea a fost determinată de criza semiconductorilor care a afectat multiple industrii, reprezentând momentul în care partenerii sociali au demonstrat că pot găsi şi implementa rapid soluţii pentru problemele care ameninţă atât angajaţii, cât şi angajatorii.

” Criza globală de componente electronice a luat prin surprindere toţi producătorii internaţionali, iar pagubele generate s-ar putea ridica la 61 de miliarde de dolari anul acesta. Pentru a reduce riscurile, a fost nevoie de măsuri rapide, în sprijinul companiilor şi al angajaţilor. În timp record, partenerii sociali au înţeles momentul excepţional în care ne aflăm şi au acţionat rapid pentru ca daunele să fie minimizate. A fost nevoie de o lună pentru un acord şi votul final. Măsurile vizează situaţii extraordinare şi au caracter temporar, iar actualizarea legislaţiei care priveşte munca cu timp redus, răspunde nevoilor angajatorilor şi protejează drepturile angajaţilor. Companiile vor putea adapta în manieră flexibilă durata timpului de muncă al salariaţilor, cu acordul sindicatelor sau reprezentanţilor salariaţilor, dacă intervin dificultăţi generate de pandemie, iar statul va sprijini angajaţii prin compensarea unei părţi din reducerea salarială”, se arată în comunicatul Concordia.

AHK România (Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană) numără peste 600 de firme-membre, oferind companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informaţii şi experienţe, dar şi consultanţă în afaceri.

Concordia reprezintă 14 dintre cele mai importante sectoare ale economiei, cu un total de peste 350.000 de angajaţi în peste 1.800 de firme mari şi mici, cu capital străin şi autohton.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO