Companii

Medicina alternativa si riscurile sale

13.11.2003, 00:00 71



Medicina alternativa este vazuta in general de publicul larg reunind terapii naturale care, nu numai ca poseda proprietati miraculoase, dar sunt complet lipsite de reactii adverse.



Fara a contesta anumite efecte benefice ale terapiilor alternative, aceasta perceptie trebuie considerata eronata. Utilizarea unor astfel de metode de tratament implica unele riscuri.



Inca din cele mai vechi timpuri, plantele au reprezentat principalul mijloc de tratament. In medicina moderna, unele dintre cele mai utilizate medicamente sunt extrase din plante (aspirina -din scoarta de salcie, digoxina -din specii de Digitalis, teofilina - din ceai chinezesc ). Insa tot din plante au fost preparate otravuri puternice, la fel ca si droguri halucinogene. De aceea, omul a cautat mereu sa cunoasca si sa utilizeze produsele naturale pe baze stiintifice. Cercetarile de fitochimie efectuate asupra produselor naturale folosite in medicina traditionala au identificat principii active care au fost ulterior utilizate pentru prepararea de noi medicamente.



Totodata au fost puse in evidenta anumite reactii adverse si proprietati toxice ale unor plante. In general majoritatea reactiilor adverse datorate preparatelor din plante sunt minore : ameteli, dureri de cap, tulburari gastro-intestinale, tulburari de tranzit, reactii alergice.



Intoxicatiile cronice, mai rar



Tratamentele indelungate pot produce insa efecte importante: tratamentul de durata cu preparate din Valeriana are efect toxic asupra ficatului.Alte plante utilizate timp indelugat sau in doze mari pot avea efecte nocive asupra celulei nervoase sau asupra rinichiului.



Totusi, intoxicatia cronica este mai rar observata, majoritatea fitoterapeutilor recomandand alternarea produselor naturale in tratamentul unei afectiuni cronice pentru a evita reactiile adverse. In afara de substantele toxice cunoscute din anumite plante, printre cauzele de reactii adverse in fitoterapie profesorul P. Pui-Hay But de la Universitatea din Hong-Kong enumera: calitatea slaba a produselor, dozarea "excesiva", utilizarea indelungata, contaminarea cu alte produse farmaco-chimice, erori facute de pacienti sau de terapeuti, utilizarea gresita a unui preparat, precum si reactiile idiosincratice. Cauzelor enumerate li se poate adauga poluarea chimica si biologica a florei spontane, care poate conduce la modificari majore in compozitia plantelor, ceea ce se va resimti in utilizarea lor ca remedii traditionale.



O problema care a aparut in ultimul timp este interactiunea preparatelor naturale cu medicamentele clasice, care nu este numai benefica .Totusi, in afara opiniilor partizane (ale medicilor pe de o parte si ale fitoterapeutilor pe de alta) nu au fost obtinute dovezi stiintifice evidente. Astfel, un studiu asupra efectelor clinice ale interactiunii preparat fitoterapic - medicament clasic publicat in British Journal of Clinical Pharmacology arata ca la 68.5% dintre cazuri studiate nu pot fi evaluate aceste efecte.



Din fericire, reactiile adverse in fitoterapie sunt rare.Astfel, in 2001 reactiile adverse datorate tratamentelor cu plante au reprezentat 0.38% din totalul incidentelor raportate in Marea Britanie; iar in Australia, in 2000 s-au inregistrat doar 1,16 % reactii adverse datorate produselor naturale, se arata intr-un articol publicat de Institutul canadian Fraser .



Astfel de controverse le ridica si alte terapii complementare sau alternative: acupunctura, homeopatia, osteopatia, aromaterapia, masajul, reflexologia, tehnica Alexander.



Atentie la acupunctura!



Acupunctura , care beneficiaza de dovezi clinice solide pentru anumite afectiuni poate provoca reactii adverse datorate utilizarii incorecte a acelor nesterilizate: transmiterea hepatitei B, C, a virusului HIV, endocardita bacteriana, septicemie, se mentioneaza intr-un document publicat de Cambridgeshire Health Authority Board .Din fericire acestea sunt extrem de rare.



Datele prezentate sustin in continuare necesitatea unor cercetari clinice care sa aduca dovezi concludente despre eficacitatea sau limitele metodelor de tratament complementare. In acest demers trebuie avuta in vedere o cauza importanta a "neantelegerilor" dintre medicina clasica si cea traditionala, precum si a dificultatii obtinerii unor rezultate clinice concludente: diferenta dintre sistemele cu care opereaza cele doua metode de tratament.



De exemplu, informatia energetica vehiculata prin acupunctura nu poate fi cuantificata de aparatura moderna. La fel nu pot fi evidentiate obiectiv efectele directe ale remediilor homeopate asupra celulelor si a tesuturilor .



Cu toate acestea efectele clinice nu pot fi contestate. Din aceste motive, la nivel international (Strategia OMS privind medicina traditionala) si national se insita asupra reglementarii utilizarii adecvate, corecte a terapiilor complementare si alternative, precum si asupra integrarii acestora in sistemele nationale de sanatate.





 



SRI primeste aparatura medicala pana la finele anului 2003





Calin Cosmaciuc



SRI va primi, pana la sfarsitul anului, echipamente medicale in valoare de peste 4 milioane de euro, cumparate de Logistic Import, unitate a SRI specializata in importuri de echipamente, in urma unei licitatii castigate de o firma cu sediul in Malta, aparatura urmand sa fie preluata de unitatile sanitare din subordinea serviciului, a precizat, pentru Ziarul Medical, Biroul de Presa al SRI.



Conform sursei citate, obiectul contractului consta in achizitionarea din import de aparatura medicala de inalta performanta: angiografe, ecocardiograf, ecograf general, electrocardiograf, sistem ecografie intravasculara, sistem tridimensional de navigare intracardiaca.



SRI a precizat ca Guvernul a garantat, in anul 2000, pentru SRI, un credit extern in vederea achizitionarii de echipamente medicale de inalta performanta, necesare dotarii unitatilor sanitare din subordinea serviciului.



Documentatia aferenta procedurii de achizitie a fost cumparata de 15 firme, din strainatate si din Romania: SIEMENS SRL, CHEMNIST & INDUSTRY IMPORT EXPORT SRL, PHILIPS MEDICAL SISTEMS, HTP INTERNATIONAL LLC SUA, CENTRAL EUROPEAN MEDICARE GROUP MALTA, ICCO MEDICAL SRL - Brasov, MEDIST SA-Bucuresti, MEDIST SA - Luxemburg, INGINEUR BUREAU FIUTAK GmbH - Germania, BIOMEDICA MEDIZINPRODUKTE GmbH & CO KG, S&T SYSTEM INTEGRATION &TECHNOLOGY DISTRIBUTION AG - Austria, A&A MEDICAL, SIMED INTERNATIONAL - Amsterdam, MARUBENI EUROPE PLC- Londra, HISTRIA INTERNATIONAL SA-Bucuresti.



Trei dintre firme au depus oferte: Central European Medicare Group (Malta), Simed International (Amsterdam) si Ingineur Bureau Fiutak (Germania). Firma din Germania nu a depus, insa, garantia de participare la licitatie, retragandu-se astfel. Contractul, in valoare de 4.264.327 euro, a fost castigat, recent, de compania din Malta. Conform hotararii Comisiei de evaluare, compania a obtinut un punctaj de 98,02 fata de oferta firmei concurente SIMED INTERNATIONAL.



Logistic Import este un compartiment din cadrul SRI infiintat, in urma cu cinci ani, in baza regulamentelor interne, cu avizul Ministerului Finantelor Publice. Unica activitate a Logistic Import este importul de echipamente necesare pentru dotarile SRI, iar infiintarea acestuia a fost necesara pentru evitarea intermediarilor in domeniul achizitiilor de echipamente din import, a precizat Biroul de Presa al SRI.



Unitatea nu este specializata exclusiv in importul de aparatura medicala. In ultimii ani, au fost publicate mai multe decizii oficiale care atesta tranzactii pentru importul de echipamente militare. Logistic a beneficiat, in cadrul unor contracte, de scutiri temporare de TVA la vama.



SRI si celelalte institutii militare au un sistem propriu de tratare a problemelor de sanatate, in clinici si spitale cu circuit inchis, precum si o casa de asigurari de sanatate pentru sistemul de aparare si ordine publica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO