Companii

Matjaz Gantar, KD Slovenia: Cautam oportunitati pe piata imobiliara

26.06.2006, 15:58 58

Presedintele si unul din principalii actionari ai grupului financiar sloven KD considera ca piata romaneasca este una din cele mai atractive din zona datorita marimii, dar si a concurentei ridicate.
KD Group care este prezent in Romania cu operatiuni in domeniul administrarii fondurilor mutuale si al asigurarilor de viata se afla in cautarea unor oportunitati de investitii in sectorul imobiliar. Grupul sloven se pregateste sa lanseze un fond imobiliar cu capital privat, care va strange circa 100 de milioane de euro pentru investitii in proiecte imobiliare in tarile fostei Iugoslavii, Bulgaria si Romania.
"Cautam oportunitati de investitii pe piata imobiliara din Romania si pregatim in Slovenia lansarea unui fond cu capital privat care va investi in sectorul imobiliar, in proiecte aflate in curs de dezvoltare pe pietele din regiune. De asemenea, intentionam sa lansam si un al doilea fond, care va fi specializat in utilizarea cladirilor si care va fi listat pe piata de capital", a declarat pentru Ziarul Financiar Matjaz Gantar, presedintele KD Group.
El a mai precizat ca pe langa investitiile in sectorul imobiliar, grupul cauta o locatie pentru construirea unui cinematograf de tip multiplex in Bucuresti. KD Group este unul din cei mai importanti constructori si operatori de cinematografe din regiunea Balcanilor.
"Ne aflam in cautarea unei locatii pentru construirea unui multiplex in Bucuresti. Investitia pe care dorim s-o realizam in acest scop se ridica la circa 10 milioane de euro", spune Gantar.
Principalul domeniu de activitate al KD Group ramane in continuare administrarea investitiilor. Grupul a lansat in februarie un fond de investitii cu capital privat care va investi in circa 15 companii cu potential ridicat de crestere din regiune. Principalele tari vizate sunt, din nou, tarile din fosta Iugoslavie, Bulgaria si Romania. Fondul isi propune sa stranga de la investitori circa 70 de milioane de euro pana in 2007. Pana in prezent, fondul a adunat circa 30 de milioane de euro.
"Nu ne concentram pe un sector de activitate anume, ci ne concentram pe regiune. In principiu, fondul va investi in 15 companii cu potential ridicat de crestere, in functie de oportunitatile care apar. Nu avem o suma anume alocata pentru Romania, urmand sa studiem posibilitatile de investitie care exista in fiecare tara in parte", explica Gantar. El spune totusi ca Romania are un avantaj comparativ cu celelalte tari din zona datorita pietei mult mai mari, dar si a concurentei mult mai puternice care exista pe piata.
"Romania este de departe cea mai fierbinte piata din regiune, deoarece este o tara mare, care este interesanta pentru marii operatori europeni din toate domeniile, de la cel imobiliar la cel bancar. Nu este si cazul Sloveniei, care este o tara mica si din acest motiv a fost ocolita de multi jucatori mari", spune presedintele KD.
Prima investitie a KD Group in Romania a fost lansarea societatii de administrare a investitiilor KD Investments, in urma cu circa trei ani. KD Investments Romania administreaza in prezent doua fonduri de investitii, KD Maximus si KD Optimus, cu active totale in valoare de aproximativ 5 milioane de euro. Societatea intentioneaza insa sa-si majoreze numarul de fonduri din portofoliu la patru.
Recent, KD Group si-a extins operatiunile pe piata romaneasca prin lansarea unei societati de brokeraj, KD Capital Management, si a unei societati de asigurari de viata, KD Life.
KD Life isi propune sa atinga in urmatorii ani o cota de 8-10% pe piata asigurarilor de viata din Romania, ceea ce ar echivala cu o valoare a primelor brute subscrise de 30-40 de milioane de euro. Presedintele KD Group sustine ca acest obiectiv este realizabil prin crestere organica, insa nu exclude posibilitatea unor achizitii in acest sector.
"Avand in vedere ca domeniul asigurarilor de viata din Romania este inca destul de nou, cred ca putem atinge o cota de piata de 8-10% doar prin crestere organica. Totusi, daca apar oportunitati favorabile, nu excludem achizitia unor jucatori locali", a precizat Gantar.
KD Group este cel mai mare administrator de fonduri mutuale din Slovenia, avand sub administrare active de peste 600 de milioane de euro. Grupul detine companii de administrare a investitiilor in Slovenia, Bulgaria, Croatia, Romania, Slovacia, Luxemburg si SUA.
Grupul mai detine a doua companie de asigurari din Slovenia si pachetul majoritar de actiuni al celei de-a doua banci ca marime din Slovenia, cu o cota de piata de 32%. In afara de operatiunile din sectorul financiar, KD Group mai are operatiuni in sectorul energetic, in sectorul constructiilor de ambarcatiuni, cinematografie, media si educatie. Anul trecut, cifra de afaceri a grupului s-a ridicat la peste 1 miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO