Companii

Markus Wirth, seful Holcim: Este nevoie disperata de infrastructura, pentru ca deficitul este prea mare

Wirth, Holcim: Este nevoie disperata de infrastructura, pentru ca deficitul este prea mare

Markus Wirth, presedintele Holcim Romania: Cererea de beton (n.r.- material rezultat din amestecul cimentului cu pietris) a scazut cu 30-40% in primele trei luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada din 2008, influentata si de conditiile de vreme mai dificile pentru activitatea din constructii, dar si din cauza blocarii finantarilor de la banci

17.03.2009, 00:00 34

Holcim Romania estimeaza pentru anul acesta o scadere de 20% a cifrei de afaceri in cel mai pesimist scenariu, iar in cel mai optimist caz cifra de afaceri va stagna la nivelul din 2008, cand compania a raportat 372 milioane de euro, in crestere cu 25% fata de anul precedent.

Evolutia vanzarilor pentru anul acesta depinde intr-o mare masura de proiectele de infrastructura care vor fi incepute, in conditiile in care investitiile imobiliare sunt blocate din lipsa de finantare.
"Romania are nevoie disperata de infrastructura, fie ca este vorba de autostrazi si drumuri nationale modernizate sau unitati administrative, spitale sau scoli. Statul trebuie sa speculeze momentul bun pentru investitii, avand in vedere ca poate accesa fonduri de la Uniunea Europeana si poate construi mai ieftin, in conditii de criza. Demararea proiectelor de infrastructura este vitala nu doar pentru piata constructiilor, ci pentru intreaga economie", explica Wirth.
Totusi, Holcim nu va reduce preturile la ciment in urmatoarea perioada, pentru ca "scaderea preturilor nu va majora consumul", iar in conditiile in care costurile de productie au ramas la acelasi nivel cu anul trecut sau chiar au crescut.
Compania a pregatit pentru anul acesta si un scenariu "realist", in care vanzarile vor scadea cu circa 10%, corelata cu reducerea cererii de materiale de constructii.
"Cererea de beton (material rezultat din amestecul cimentului cu pietris -n.r.) a scazut cu 30-40% in primele trei luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada din 2008, influentata si de conditiile de vreme mai dificile pentru activitatea din constructii, dar si din cauza blocarii finantarilor de la banci", afirma Wirth.
Compania a trimis in acest an in somaj tehnic 60 de oameni, din totalul de 250 de angajati ai diviziei de betoane, de la sapte statii din nordul tarii, precum si de la doua statii de betoane din Bucuresti, care au fost finalizate anul trecut si nu au mai fost date in folosinta. Holcim Romania ar putea lua si masuri de concediere, in cazul in care cererea va continua sa scada.
Compania va ingheta anul acesta investitiile in majorarea capacitatilor de productie, dupa ce initial in raportul anual al grupului facut public la inceputul lunii martie era prevazuta o crestere de 600.000 de tone a capacitatii de productie, fata de 4,7 milioane de tone cat este in prezent. Majorarea productiei a fost derulata deja la fabrica de la Alesd inca de anul trecut.
"Vom ingheta toate investitiile de capital ce vizeaza cresterea capacitatii de productie si le vom continua doar pe cele de mentenanta a fabricilor, plus investitiile care au mai ramas pentru finalizarea proiectului de majorare a productiei de la fabrica din Campulung", spune Wirth. Valoarea totala a investitiilor prevazute pentru anul acesta este de 33 de milioane de euro, din care 25 mil. euro sunt alocati pentru finalizarea proiectului de la Campulung.
Compania a finalizat anul trecut o investitie de 120 de milioane de euro in modernizarea fabricii de la Campulung care a permis majorarea productiei Holcim cu 30%.
In plus, elvetienii au anuntat anul trecut intentia pentru constructia unei noi fabrici de ciment in localitatea Mihai Viteazu din judetul Cluj, in care urma sa investeasca circa 400 de milioane de euro, insa acest proiect a fost amanat pentru momentul cand piata cimentului va reveni pe crestere.
Valoarea totala a investitiilor pe piata romaneasca se ridica la 660 de milioane de euro, suma care cuprinde si achizitionarea participatiilor la cele trei fabrici pe care le detine pe piata locala.
Holcim are in Romania 1.400 de angajati si trei fabrici de ciment, la Campulung, Turda si Alesd, 20 de statii ecologice de betoane, o statie de lianti hidraulici si opt statii de agregate. Principalii competitori ai companiei pe piata locala sunt Lafarge (Franta) si Heidelbergcement (Germania), cu divizia locala Carpatcement Holding.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO