Companii

Marius Ivan si irlandezul Tom Quinn vor investi 1,5 miliarde de euro in proiecte imobiliare

Marius Ivan si irlandezul Tom Quinn vor investi 1,5 miliarde de euro in proiecte imobiliare

Marius Ivan, presedintele Creativ Global Property: Am investit pana in prezent peste 100 de milioane de euro in achizitionarea a peste 200 de hectare de teren in Bucuresti, Cluj, Iasi sau Brasov, in care vom dezvolta proiecte imobiliare, cel mai mare urmand sa fie in zona Pipera din Capitala.

30.05.2008, 12:28 394

Marius Ivan va incepe constructia unui proiect de 700 de milioane de euro in Capitala, urmand ca ulterior sa se extinda si in Brasov, Cluj sau Iasi, scrie lunarul Business Construct, care a aparut ieri impreuna cu Ziarul Financiar. Fondurile pentru dezvoltare vor proveni de la banci, precum si din resurse proprii.
"Am investit pana in prezent peste 100 de milioane de euro in achizitionarea a peste 200 de hectare de teren in Bucuresti, Cluj, Iasi sau Brasov, pe care vom dezvolta proiecte imobiliare, cel mai mare urmand sa fie in zona Pipera din Capitala", a declarat Ivan. Majoritatea proiectelor vor fi spatii de birouri, care au devenit o specialitate a companiei dupa construirea imobilului North Gate Center din Pipera, insa reprezentantii Creativ Global Property iau in considerare chiar si achizitionarea unor proiecte gata finalizate.
Cea mai mare investitie a companiei va fi proiectul mixt Pipera City, care va fi finalizat in anul 2011 in urma unei investitii de 700 de milioane de euro si va cuprinde 200.000 de metri patrati de spatii de birouri si 30.000 de metri patrati de spatii comerciale, precum si peste 800 de locuinte.
"Valoarea investitiei a fost estimata initial la circa 500 de milioane de euro insa, intre timp, pretul materialelor de constructii si a manoperei a crescut foarte mult", spune Ivan.
Prima faza a proiectului va cuprinde 80.000 de metri patrati de spatii de birouri, care va fi finalizata in trimestrul patru al anului viitor. Terenul de 12 hectare pe care va fi dezvoltat Pipera City a fost achizitionat in 2006 pentru circa 40 de milioane de euro.
Creativ Global Property a obtinut pana in prezent credite de 80 de milioane de euro de la Bancpost, la care se adauga capitalul propriu de circa 30 de milioane de euro. "Aceste fonduri sunt suficiente pentru a dezvolta prima parte a proiectului", precizeaza Ivan.
Proiectul va cuprinde peste 800 de apartamente, reprezentantii Creativ Global Property fiind in prezent in stadiul stabilirii designului proiectului.
"Vom obtine autorizatiile de constructie in luna iunie, iar in luna iulie vom incepe lucrarile de constructie la proiect. In prezent suntem in discutii pentru stabilirea antreprenorului general", afirma Ivan. Designul, conceptul si planul general al proiectului a fost realizat de biroul din Londra al companiei americane de arhitectura HOK.
"Nu vrem sa construim foarte multe apartamente pentru ca va fi un proiect exclusivist cu locuinte de lux. Circa 50% din suprafata terenului va fi acoperita de alei pietonale, gradini japoneze, vegetatie luxurianta si parculete. Nu vrem sa construim locuinte care peste un an sa fie renovate", spune Ivan. Lucrarile de constructie a locuintelor vor incepe in primul trimestrul din 2009 si vor fi finalizate in vara anului 2010.
Piata imobiliara va continua sa se dezvolte datorita cresterii investitiilor si a cresterii veniturilor, care genereaza majorarea consumului.
"Din cauza crizei financiare la nivel mondial, banii au devenit mai scumpi, iar bancile solicita mai multe conditii pentru accesarea finantarilor. Astfel, doar proiectele de calitate vor putea accesa credite. Pana acum standardul de viata al celor mai multe proiecte nu a reprezentat valoarea banilor pe care dezvoltatorii i-au solicitat", explica Ivan, care considera ca piata romaneasca nu a fost afectata de criza subprime. "Dupa aparitia boom-ului imobiliar la orice masa dintr-un restaurant se ajungea la o discutie legata de investitii in real estate. Aceasta criza va mai face o selectie printre dezvoltatori, urmand sa ramana doar cei puternici".
Ivan spune ca a primit foarte multe oferte pentru proiectul Pipera City, fie de la finantatori, fie de la parteneri care vor sa intre in actionariat, dar inca nu s-a luat o decizie daca vor fi atrasi alti actionari.
Creativ Global Property a investit deja
21 de milioane de euro in proiectul de birouri North Gate Center din Pipera, care are o suprafata inchiriabila de 21.000 de metri patrati si este structurat in doua cladiri individualizate neconventionale, care comunica printr-o zona pietonala. Ivan ia in considerare un exit din acest proiect nu mai devreme de anul viitor.
"Pentru Proiectul North Gate Center nu suntem inca in discutii pentru exit, pentru ca avem niste chiriasi foarte buni". Printre chiriasii din North Gate Center se numara Renault si BCR.
Investitiile Creativ Global Property sunt in prezent concentrate in zona Pipera unde grupul detine mai multe terenuri. Intrebat daca traficul aglomerat si praful consistent provocat de lucrarile de constructie din zona Pipera vor indeparta viitorii chiriasi si locuitori ai proiectului, Ivan este optimist.
"Pipera este al doilea centru al Bucurestiului, iar in circa doi-trei ani infrastructura va arata mult mai bine. Zona Pipera este partea cosmopolita a Bucurestiului, care alaturi de Baneasa vor fi viitorul Capitalei", explica presedintele Creativ Global Property.
Omul de afaceri craiovean Marius Ivan si-a dezvoltat primul business la inceputul anilor '90, cand detinea impreuna cu alti parteneri o afacere cu electrocasnice. Ulterior a fondat in anii '94-'95 afacerea D?fa, acum unul dintre primii trei producatori de lacuri si vopsele din Romania, alaturi de un alt investitor roman, Liviu Stan, si grupul german Meffert. In 2005, actionarii D?fa au vandut afacerea catre fondul de investitii Advent, iar Ivan a incasat aproximativ 7,2 milioane de euro din vanzarea participatiei de 40%.
In 1999, omul de afaceri a devenit directorul general al companiei Henkel Bautechnik Romania - care ulterior a fuzionat cu Henkel Romania, in care detinea 35% din actiuni. La inceputul lui 2006, Ivan a realizat si exitul din actionariatul Henkel Bautechnik Romania, pentru circa 16 mil. dolari (13 mil. euro).
Banii incasati i-a investit in firma Creativ Invest care - dupa incheierea parteneriatului cu Tom Queen prin Kenaston Holdings - a devenit Creativ Global Property si in reteaua Global Design din domeniul materialelor de constructii, afacere in care este implicat si concernul german Interpares Mobau Interbaustoff. Din ipostaza de manager - antreprenor, Ivan a format echipe de management, care sa coordoneze afacerile in care el a investit.
Desi Creativ Global Property a fost infiintata in urma cu trei ani, compania s-a implicat anterior si in dezvoltarea imobilului de clasa A din nordul Capitalei, numita si cladirea Xerox, care a fost vandut in 2005 catre un grup de investitori irlandezi, in cadrul unei tranzactii estimate la 6,5 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO