Companii

Marile orase din provincie concureaza cu Bucurestiul la salarii

17.10.2007, 13:02 38

Domeniile in care provincia surclaseaza Bucurestiul sunt cele aflate in maxima dezvoltare: IT, retail sau banking. Programatorii, lucratorii comerciali, casierele din retail, dar si cei care ocupa anumite pozitii de entry-level din domeniul bancar au sanse se-rioase sa castige mai bine in orase ca Timisoara, Cluj-Napoca sau Constanta.
"Putem discuta de eventuale salarii mai mari in orasele mentionate in IT, business development sau retail. Uneori problema nu se pune doar in functie de domeniul de activitate, ci si de nivelul posturilor. De exemplu, posturile 'necalificate', unde fluctuatia este foarte mare si care se afla in regiuni unde potentialul de recrutare este scazut, pot fi remunerate mai bine decat in Capitala, unde exista mai multi potentiali candidati", spune Oana Botolan, country manager al Consulteam, reprezentant exclusiv pe piata locala al Mercer, care ofera servicii de consultanta in resurse umane la nivel global. Astfel, daca in Bucuresti, un programator senior castiga intre 1.800 si 2.500 de euro, in provincie salariul sau poate ajunge, in anumite situatii, sa depaseasca aceasta suma.
Principalele motive pentru care marile poluri investitionale din afara Capitalei ofera, pe anumite industrii si pentru anumite pozitii, salarii mai mari decat angajatorii bucuresteni sunt accen-tuarea deficitului de personal care evolueaza simultan cu cresterea fluctuatiei de forta de munca.
Astfel, daca pentru firmele din Bucuresti este dificil sa faca fata fluctuatiei accentuate a personalului, pentru firmele din orase mai mici este si mai dificil, dat fiind ca ele opereaza pe o piata mai redusa ca dimensiuni. Cristina Pasat, director general al agentiei de recrutare Professional, este de parere ca acesta este motivul pentru care firmele din provincie au fost intotdeauna mai interesate de politicile de retentie decat cele din Bucuresti. Iar unul dintre elementele importante in politica de retentie, mai ales pentru pozitiile inferioare ale organigramei sau pentru cele expuse fluctuatiei de personal este salariul.
"In consecinta, exista pozitii in provincie mai bine remunerate decat in Bucuresti, dar aceasta nu este o regula generala. Statistic vorbind, zona Bucuresti se afla in continuare in fruntea clasamentului salariilor", spune Pasat.
Ea apreciaza ca pozitiile pentru care salariatii pot primii salarii mai mari in provincie sunt in fabrici, in marile magazine sau in cadrul unor activitati zonale specifice, cum ar fi porturile.
Cu toate acestea, "mitul" potrivit caruia salariile in Bucuresti sunt cele mai mari din tara ramane in picioare, in aproximativ 99% din cazuri diferentele salariale fiind in favoarea Capitalei.
Potrivit stu-diului salarial Total Remuneration Survey 2007, rea-lizat in Romania de Consulteam, salariul mediu al unui muncitor necalificat este de 320 de euro pe luna in Bucuresti, in timp ce in provincie, acesta va castiga doar 240 de euro.
In acelasi timp, un specialist din Capitala va ajunge sa castige 1.460 de euro pe luna, iar unul din provincie va lua 1.000 de euro.
Diferentele intre salariile medii din Bucuresti si cele din afara sunt mult mai evidente la nivel de management. Astfel, un IT manager va castiga in Capitala 2.600 de euro pe luna, iar in provincie doar 1.800 de euro, cu 46,2% mai putin. Diferentele se estompeaza pe masura ce pozitiile analizate se situeaza mai jos pe scara ierarhica sau in situatiile in care deficitul de specialisti este mai accentuat intr-un anumit domeniu.
Astfel, un director de hipermarket va castiga, in medie, doar cu 17% mai putin in afara Bucurestiului. "Cat priveste industriile in maxima dezvoltare, cum este retailul, este din ce in ce mai dificil sa gasim specialisti indiferent ca este vorba despre orase mari sau mici", explica Oana Botolan.
Deficitul de personal este si principalul factor care estompeaza diferentele intre categorii similare de specialisti din Capitala si din provincie.
"Ca mecanism economic e normal ca in aceasta perioada sa existe pozitii care sa fie cotate mai sus din punct de vedere salarial in provincie fata de Capitala. In orasele mari, altele decat Bucurestiul, cum este, spre exemplu, Clujul, inertia a fost mai mare in dezvoltarea investitiilor in perioada care a urmat anilor '90", spune Marcel Anghel, director al ISDC Romania, companie furnizoare de solutii pentru industria IT, pentru care lucreaza 114 programatori si care estimeaza afaceri de 8 milioane de euro in acest an.
Desi admit anumite diferente salariale sporadice in favoarea provinciei, si doar pentru anumite pozitii, angajatorii si recruiterii spun ca vestea buna este ca acestea se vor atenua pana vor disparea. "Tendinta intr-un orizont de unu-doi ani va fi de stabilizare si de omogenizare, atat pe plan local, cat si in termeni de comparatie cu alte orase mari, inclusiv Capitala. In consecinta, aceste diferente vor fi mai temperate in ambele directii", este de parere Anghel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO