Companii

Maria Grapini: Aderarea la UE va fi un prag pentru industria textila

25.04.2006, 00:00 46

Firma de textile Pasmatex Timisoara isi muta productia din centrul orasului in zona industriala, urmand sa scoata la vanzare terenul si activele vechii fabrici.

Maria Grapini, 51 de ani, conduce afacerea Pasmatex din 1995, cand a preluat fabrica timisoreana de textile de la stat. Ea a fost directoarea fabricii 13 Septembrie, actuala Pasmatex, pana la privatizarea acesteia.

Compania are un plan de dezvoltare pentru urmatorii cinci ani, care va demara cu o investitie intr-o noua fabrica.

Foarte important este, precizeaza Grapini, sa se faca restructurari si in ceea ce priveste personalul angajat.

Compania, care numara aproximativ 700 de angajati, a renuntat la circa 160 de angajati anul trecut, urmand sa fie disponibilizati alti aproximativ 100 de oameni pana la sfarsitul lui 2007.

Pasmatex va investi circa patru milioane de euro in relocalizarea fabricii pe care o detine in Timisoara.

Grapini spune ca se asteapta sa obtina pana la 15 mil. euro din vanzarea actualei fabrici, plus terenul aferent, care este localizata chiar in centrul orasului Timisoara.

Reprezentantii companiei care intermediaza miscarea au spus ca au fost deja contactati de circa 10 companii interesate de achizitie si ca demersul ar putea fi finalizat in patru pana la sase luni. Compania produce lenjeria Triumph, dar detine si branduri proprii precum Dreambabe, Mary Style, Marion sau Grappini.

"Anul 2007 va fi un prag pentru industria noastra, dar nu singurul. Va fi un prim prag, in urma caruia trebuie sa ne adaptam si sa asimilam regulile din Uniunea Europeana", spune Maria Grapini, presedinta Consiliului de administratie al Pasmatex si actionar majoritar al companiei.

O mare parte a jucatorilor din industria de profil considera ca integrarea in UE va aduce dupa sine atat un exod al fortei de munca inspre alte state europene. Totodata, libera circulatie a marfurilor ar putea inunda piata autohtona cu produse straine, miscare ce ar putea duce la pierderi sau chiar la falimentul producatorilor locali.

"Problema va fi mai ''dureroasa'' dupa 2007. Atunci vom vedea daca putem rezista rigorilor impuse de Uniune", spune Grapini. Potrivit acesteia, Romania va adera la UE cu un handicap in ceea ce priveste procedurile de lucru, mentalitatea angajatilor, nivelul investitiilor, nivelul de trai sau cel al salariilor. "Romania va adera mult mai nepregatita decat Ungaria, de exemplu. Exista un decalaj si in ceea ce priveste puterea de cumparare si nivelul salariilor", explica ea.

Industria textila a fost grav afectata anul trecut de "invazia" de produse chinezesti, unele companii ajungand sa-si diminueze profitul de cateva ori sau chiar sa lucreze in pierdere. Mai mult, fluctuatia cursului valutar a determinat mai multi jucatori sa renunte partial sau total la exporturi, pentru care contractele se calculeaza in euro, si sa se indrepte catre piata interna.

O alta problema, spune reprezentanta Pasmatex, este faptul ca in Romania nu se mai produc materii prime in domeniul textilelor.

"Fire, tesaturi, captuseli, toate trebuie sa le luam din strainatate. Daca am fi avut acces la resurse, puteam trece mai usor de la lohn la produs finit. Asa, foarte putini intreprinzatori vor reusi sa treaca", spune Grapini. O mare parte a companiilor de textile din Romania lucreaza in sistem lohn pentru companii de talie internationala.

"Va avea loc o schimbare de structura in domeniul nostru. Probabil ca industrii primare care nu au venit pana acum din Vest se vor muta in Europa de Est si Centrala", a mai precizat Grapini. Ea spune ca se asteapta ca partea de finisaje sau de tesatorie sa se mute in zona Romaniei.

"Se va lucra un altfel de lohn pentru ca, daca nu mai exista granite, nu se mai poate vorbi de exporturi", a continuat ea. Grapini se asteapta ca tari precum Suedia, Franta sau Italia sa se ocupe de partea de creatie, partea de productie in acest segment urmand sa fie realizata in Europa de Est.

"Partea de produse de masa oricum incet-incet este "inghitita" de Asia. Importurile dinspre Asia au crescut cu 40% anul trecut. De fapt, au inlocuit o parte de produs care era facut in Europa", explica Grapini.

Pasmatex a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de 160 mld lei. (4,4 mil. euro), sub nivelul de 5,8 mil. euro anuntat de companie anul trecut. Compania exporta in proportie de 50% produsele in tari precum Germania, Austria, Suedia, Franta, Finlanda, Italia sau Republica Moldova. andreea.groenendijk@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO