Companii

Mărcile private au „mâncat“ 20% din piaţa alimentelor

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Cristina Roşca

03.07.2014, 20:30 188

Unu din cinci lei cheltuiţi de români pe mâncare merge către produse marcă privată în contextul în care aceste produse „no-name“ dezvoltate de retaileri pentru a se bate cu brandurile consacrate au ajuns la o cotă de piaţă de 19% pe segmentul alimentelor.

Mărcile private dezvoltate de retaileri au cucerit în ultimii ani unele dintre cele mai importante sectoare din piaţă, precum uleiul, iaurtul, săpunul sau ciocolata - unde până recent brandurile naţionale făceau legea. Astfel, una din trei sticle de ulei cumpărate de români este marcă privată, la fel şi unu din patru iaurturi, potrivit datelor furnizate anterior de compania de cercetare de piaţă GfK.

„Românii rămân interesaţi de promoţii şi de mărci private pentru că sunt în continuare atenţi la preţ. Mai este loc de creştere pe segmentul măr­cilor private“, spune Sorana Geor­gia, directorul exe­cutiv al lan­ţului de supermarketuri Billa.

La nivelul întregii pieţe de FMCG mărcile private au ajuns la o cotă de piaţă de 10% după primele trei luni din an, ceea ce înseam­nă că românii cheltuie pe produsele Aro (Metro Cash& Carry), K-Classic (Kauf­land) sau Clever (Billa) 1,5-1,6 mld. euro anual, potrivit calculelor ZF pe baza datelor GfK. Cu un preţ cu până la 30% mai mic, mărcile private câş­tigă teren pe toate seg­men­tele din piaţa FMCG, de la pro­duse de îngrijire personală la alimente şi băuturi.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- evoluţia cotei de piaţă a mărcilor private în ultimii zece ani ; comparaţie între România şi ţările din regiune la ponderea mărcilor private în coşul de consum 

 cota produselor la promoţie în totalul vânzărilor de bunuri FMCG

- strategia Lidl, pondeea mărcilor private în magazine 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO