Companii

Manuela Guia, Guia Naghi şi Partenerii: Ne aşteptăm la o regândire a metodologiei de preţ în cazul medicamentelor, la nivel european. Ar fi bine ca şi România să fie pe acest trend

ZF Health&Pharma Summit’21

Manuela Guia, Guia Naghi şi Partenerii: Ne aşteptăm la...

Autor: Cristina Bellu

28.09.2021, 12:55 121

Manuela Guia, Managing partner Guia Naghi and Partners, consideră că România ar trebui să împrumute din modelele ţărilor vecine şi să fie atentă la stabilirea preţului medicamentelor în contextul în care la nivel european se preconizează o regândire a metodologiei de preţ.

“Ne aşteptâm la o regândire a metodologiei de preţ atunci când e vorba de medicamente şi e bine ca şi România să fie pe acest trend. Cumva s-a făcut şi la noi o mişcare în acest sens. Recent s-a adoptat o precedură nouă prin care preţul medicamentelor considerate esenţiale să fie un pic mai ridicat, să nu mai fie cel mai mic preţ din Europa şi să fie fie dat de media celor mai mici trei preţuri din Europa”, a spus Manuela Guia în cadrul evenimentului ZF Health&Pharma Summit’21.

Alte declaraţii:

Este o creştere a preţurilor de decontare, care ajută: s-a dovedit că în trecut aceste medicamente esenţiale erau în risc de discontinuitate Deveneau prea costisitoare, iar pacienţii cronici care aveau nevoie de ele pentru a supravieţui nu le mai puteau găsi pe piaţă.

Acestă nouă metodologie de preţuri se aplică exclusiv pentru generice, biosimilare şi pentru acele inovative care au fost deja generizate, adică pentru medicamentele mai vechi din piaţă. Pentru medicamentele inovoatoare noi, în România se va regăsi întotdeauna preţul cel mai mic din UE. Lucrul acesta, dublat cu taxa claw back şi dublat cu faptul că România se află la coada clasamentului european atunci când vine vorba de numărul de zile care trece de la momentul în care un medicament este autorizat de punere pe piaţă până când acesta este efectiv disponibil compensat pacienţilor, duce la dezechilibre foarte grave, iar acest lucru face ca pacienţii români beneficiază ultimii de tratamente salvatoare de vieţi uneori.

Procedura de corecţie a preţurilor a beneficiat de o serie de îmbunătăţiri la nivel legislativ. Cumva s-au făcut paşi în direcţia revigorării acestui proces, care este unul anevoios.

În ultima perioadă au intervenit mai multe modificări legislative la nivelul ţării, care au venit să corecteze o serie de disfuncţionalităţi, marea majoritate neavând legătură cu pandemia, ci cu probleme mai vechi ale industriei.

La finalul anului trecut s-a adoptat strategia farmaceutică pentru Europa, prin  care s-au tras mai multe semnale de alarmă vizavi de o serie de disfuncţionalităţi apărute în piaţă din perspeciva lecţiilor învăţate din pandemie. Una dintre acestea este accea că din păcate, la nivel european, avem o doză mare de inaccesibilitate a pacienţilor la medicamente inovatoare, în principal din motive financiare, dar şi din lipsa unor facilităţi de producţie cu capacitate suficientă pentru a satisface cererea.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO