Companii

Majorari de capital pe banda rulanta pe piata leasingului

18.07.2005, 19:22 22

BCR Leasing si TBI Leasing, doi dintre jucatorii de pe piata romaneasca de profil, au anuntat majorari importante ale capitalului social.

Miscarea se inscrie in strategia dezvoltata in ultima perioada de tot mai multe companii de pe piata romaneasca si care le permite acestora accesul mai facil la linii de finantare competitive.

De altfel, posbilitatea atragerii de finantare in conditii avantajoase este principala problema cu care se confrunta jucatorii de pe piata leasingului in contextul cresterii concurentei prin intrarea in ultimii ani pe piata a unor companii afiliate unor mari grupuri bancare.

BCR Leasing, compania de profil detinuta de cea mai mare banca de pe piata locala - Banca Comerciala Romana, si-a majorat capitalul social de la 10 milioane de lei (100 miliarde lei vechi) la 15 milioane de lei (150 miliarde lei vechi), prin incorporarea unei parti a profitului aferent anului 2004, potrivit unui anunt al companiei.

In urma acestei operatiuni, valoarea nominala a unei actiuni BCR Leasing a crescut cu 50%, iar structura actionariatului a ramas neschimbata. Banca Comerciala Romana detine o participatie de 79,1%, fiind urmata de Financiara SA, cu 10%, BCR Securities, Omniasig si Asiban, fiecare cu cate o participatie de 0,275%, precum si salariati ai grupului BCR, cu 10,043%.

BCR Leasing este una dintre cele mari companii de leasing de pe piata locala finantand la nivelul anului trecut contracte in valoare totala de 130 milioane de euro. Din acest punct de vedere compania s-a situat pe locul 3 in topul societatilor de leasing din Romania, cu o cota de piata de circa 8%.

Din totalul contractelor finantate de companie, 60% au vizat autoturismele, 23% autoutilitarele si 17% echipamentele si utilajele industriale. Recent, BCR Leasing a lansat si un produs de finantare imobiliara in euro destinat persoanelor juridice.

O decizie similara celei anuntate de BCR Leasing a fost anuntata si de compania TBI Leasing, membra a grupului financiar TBIF Financial Services BV. Actionarii TBI Leasing au majorat, la jumatatea lunii trecute capitalul social cu 5,42 milioane de lei noi (54,2 miliarde lei vechi), la 19 milioane de lei (190 miliarde lei vechi). In urma acestei operatiuni, grupul financiar TBIF Financial Services BV si-a marit participatia, de la 98,77%, la 99,12%, in timp ce contributia societatii de asigurari Omniasig s-a redus de la 1,22% la 0,87%.

TBI Leasing a incheiat anul trecut contracte de finantare de peste 45 milioane de euro, fiind la fel ca si BCR Leasing membra a Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania.

Recent, compania Motoractive Leasing, cea mai mare companie independenta de pe piata locala,

si-a majorat capitalul social cu 2 milioane de euro, pana la 7,5 milioane de euro. Aceasta marire de capital urmeaza altor cateva operatiuni derulate de la inceputul anului trecut, cand capitalul social se situa la 1,9 milioane de euro.

Compania, detinuta Fondul Romano-American pentru Investitii (FRAI) - 80% si de DEG Deutsche Investitions - und Entwicklungsgesellschaft GmbH - 20%, a incheiat, anul trecut, contracte in valoare de 60 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO