Companii

Mai putine facilitati pentru Dacia

31.08.2004, 00:00 38

Societatea Automobile Dacia va beneficia de scutirea de la plata impozitului de profit pina la 31 decembrie 2006, dupa ce termenul initial a fost redus cu noua luni prin ordonanta de modificare a Codului Fiscal, aprobata, recent, de Guvern.
Uzina din Pitesti a primit facilitatea respectiva dupa privatizarea din 1999, cind grupul francez Renault a preluat pachetul majoritar de actiuni al societatii, pentru 50 milioane dolari.
Prin Hotarirea de Guvern 445/1999, Dacia a beneficiat de scutirea de la plata impozitului pe profit pentru o perioada de cinci ani, incepind cu primul exercitiu financiar in care se obtine profit. Statul roman a impus, ins, conditia ca societatea sa devina profitabila in maximum trei ani de la data achitarii integrale a pretului actiunilor achizitionate de la fostul Fond al Proprietatii de Stat.
Ulterior, termenul de la care se calculeaza perioada de trei ani a fost modificat, prin HG 524/1999, in momentul transferului catre firma Renault a dreptului de proprietate asupra actiunilor.
Intrucit transferul dreptului de proprietate si plata actiunilor au avut loc la 29 septembrie 1999, rezulta ca facilitatile au fost acordate pina la sfirsitul lunii septembrie 2007.
Autoritatile romane au confirmat, in Codul Fiscal adoptat prin Legea 571/2003, facilitatile acordate companiei prin contractul de privatizare. Astfel, Automobile Dacia a beneficiat de scutire de la plata impozitului pe profit pina la 1 octombrie 2007.
Ordonanta care modifica Legea 571 si scurteaza termenul pentru acordarea facilitatii fiscale va intra in vigoare la 1 ianuarie 2005.
Potrivit Ministerului Finantelor Publice, reducerea termenului a fost operata la solicitarea Uniunii Europene, care a recomandat limitarea ajutoarelor de stat sub forma de facilitati fiscale dupa data programata a integrarii Romaniei, 1 ianuarie 2007. Dupa acest termen, Romania va putea acorda astfel de ajutoare de stat numai cu aprobarea tuturor statelor membre.
In cazul Dacia, autoritatile vor negocia cu actionarul majoritar, grupul Renault, o solutie pentru evitarea unui litigiu.
"In mod sigur exista o solutie pentru evitarea litigiului si ar putea exista mai multe variante de discutie. De exemplu, ar putea fi redus pretul platit pentru transferul de actiuni, in cazul de fata prin returnarea unei parti a sumei platite", a declarat agentiei MEDIAFAX Mircea Ursache, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), institutia succesoare FPS.
Reprezentantii Automobile Dacia nu vor contesta decizia si vor incerca sa gaseasca, de comun acord cu autoritatile, o solutie satisfacatoare pentru ambele parti.
"Intelegem ratiunile care au dus la adoptarea acestei decizii si nu intentionam sa atacam in justitie decizia Guvernului. Am avut o serie de discutii cu reprezentanti ai AVAS si cei ai Ministerului Finantelor Publice, acestia manifestind toata deschiderea cu privire la aceasta problema", a declarat vicepresedintele Automobile Dacia, Constatantin Stroe.
Potrivit lui Stroe, atit reprezentantii Automobile Dacia, cit si oficialii ai statului au inaintat o serie de posibile solutii dar, pina in prezent, nu a fost luata o decizie.
Constructorul de la Pitesti estimeaza la 962 miliarde lei profitul pe care la-ar obtine in primele noua luni din 2005, perioada in care nu vor mai fi acordata scutirea de la plata impozitului.
"Nu am beneficiat pina in prezent de facilitate, pentru ca nu am obtinut profit pina acum si nici nu estimam vreo modificare a acestei situatii in acest an. Practic,2005 va fi primul an in care societatea va inregistra profit", a adaugat Stroe.
Renault a preluat Automobile Dacia in luna septembrie a anului 1999, cind a achizitionat pachetul majoritar de actiuni de la statul roman pentru suma de 50 de milioane de dolari derulind, pina in prezent, investitii de aproape 630 milioane euro.
Legea din 2003 prin care a fost adoptat Codul Fiscal acorda scutiri de la plata impozitului pe profit si altor companii, respectiv Nuclearelectrica, pina in anul 2010 si Aeroportul International Bucuresti Otopeni (denumit in prezent Henri Coanda), pina in anul 2012. De asemenea, combinatul siderurgic Ispat Sidex Galati a primit o inlesnire similara, aplicabila pina la 31 decembrie 2006.
In cazul Nuclearelectrica, Ministerul Finantelor a notificat Consiliul Concurentei, care a raspuns ca scutirea nu reprezinta ajutor de stat, intrucit societatea este de utilitate publica, iar profitul va fi utilizat in exclusivitate pentru continuarea lucrarilor la grupurile nefinalizate ale centralei nucleare de la Cernavoda.
Celelalte situatii fac inca obiectul discutiilor cu oficialii de la Bruxelles.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO