Companii

„Mai bine vinzi masini second-hand, decat noi la „dumping"

23.09.2009, 17:38 66

Radu Cristian, directorul de marketing al Trust Motors,importatorul Peugeot pe piata locala, spune ca toti dealerii demasini noi trebuie sa-si completeze activitatea si cu o divizie deautoturisme second-hand, deoarece nu intotdeauna este maiprofitabil sa vinzi masini noi, mai ales cand sunt vandute cudiscounturi de pana la 50%.

"Nu este neaparat mai profitabil sa vinzi masini second-hand.Daca vinzi masini noi in lichidare de stoc, da este maiprofitabil", a subliniat Radu Cristian.

In cazul masinilor second-hand comercializate de dealerioficiali apare riscul pretului de achizitie, potrivit directoruluiTrust Motors, care poate depasi valoarea reala, la care se adaugacosturile legate de mentinerea pe stoc a masinilor respective, maimari decat in cazul celor noi.

"In 2010 ne asteptam sa vindem cel putin 1.500 de automobilesecond-hand prin intermediul MyCar", a spus Radu Cristian.

Anul acesta compania estimeaza ca va vinde prin acest program1.250 de masini rulate, fata de 520 anul trecut.

Romania nu a avut pana in prezent o piata a masinilor rulate,deoarece vanzarile de automobile noi mergeau foarte bine, iarcomercializarea celor second-hand se derula prin mici"antreprenori", nu prin centre autorizate.

"Noi trebuie acum sa dezvoltam o piata care ne-a lipsit pentruca nimeni nu a fost interesat sa o construiasca, deoarece vanzarilede masini noi mergeau foarte bine", a subliniat Radu Cristian.

Masinile la mana a doua comercializate de MyCar provin de pepiata locala, in special din programe de trade-in sau buy-back aledealerilor Peugeot si nu sunt importate deoarece importurile argenera costuri suplimentare.

Targetul de vanzari pentru Trust Motors in acest an este de5.800 de autovehicule, in scadere cu 55% comparativ cu perioadasimilara a anului trecut, si o cota de piata de peste 4%, potrivitoficialilor companiei.

"O piata de 140.000 de autoturisme si utilitare usoare in acestan care ar insemna o scadere de 55% nu va determina dealerii «sa sereorienteze catre horticultura», dar va reorienta activitateaacestora si catre sectoare care pana acum nu erau luate in calcul",a subliniat Cristian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO