Companii

Mai bine mai tarziu. Petrolexportimport a aprobat dividendul pe 2003

07.07.2004, 00:00 23

Compania de comert cu produse petroliere Petrolexportimport Bucuresti a stabilit in cadrul Adunarii Genrale Ordinare a Actionarilor, reunita luni, dividendele pe care le va repartiza din profitul pe anul trecut. Actionarii au mai apobat situatiile finaniare pe anul trecut, impreuna cu bugetul de venituri si cheltuieli pe 2004.
Din profitul obtinut in 2003, compania va distribui actionarilor persoane fizice un dividennd net de 139.958 lei/actiune, in timp ce actionarii persoane juridice vor primi un dividend net de 132.589 lei/actiune. Petromexport este o companie integral privata, actionarul majoritar fiind Laird Resources Ltd., care detine  71,5% din numarul total de actiuni, restul actiunilor fiind distribuite in cadrul Programului de Provatizare in Masa. Petrolexportimport este cunoscuta drept una dintre companiile care platesc dividende cu regulariate. In ultimii ani valoarea dividendului platit de companie a atins chiar 500.000 lei/actiune.
Petrolexeportimport a obtinut anul trecut un profit net de 60,2 miliarde lei(1,6 milioane euro), rezultat de peste doua ori mai bun, in lei, comparativ cu cel inregistrat in 2002.  Profitul pe 2003 a fost cu mult peste previziunile initiale ale companiei, care isi propusese la inceputul anului un profit net de doar 8,3 miliarde lei.
Cifra de afacere realizata de Petrolexportimport anul trecut a avut un ritm de crestere aproape egal cu cel al profitului net, la sfarsitul anului vanzarile companiei insumand 1.458 miliarde lei (39,4 milioane euro), comparativ cu nivelul de 759 miliarde din 2002.
Pentru acest an, compania si-a propus sa obtina un profit net de 18,1 miliarde lei, in timp ce veniturile totale previzonate de companie ar trebui sa atinga 1.415 miliarde lei, mai reduse comparativ cu veniturile de 1.519 miliarde lei de anul trecut.
 Petrolexportimport a obtinut in primul trimestru al anului rezultate mai bune decat cele aferente perioadei similare a anului trecut. Astfel, profitul net pe primele trei luni ale anului s-a ridicat la 4,9 miliarde lei, in crestere cu 12,7% fata de profitul din primul trimestru al anului trecut. Vanzarile companiei in primul trimestru al anului au atins 352 miliarde lei, valoare cu 24% mai ridicata decat cea inregistrata in  aceeasi perioada a anului precedent.
Petrolexportimport este specializata in comert cu benzina, motorina, produse petrochimice si aditivi pentru produse petroliere.
Actiunile Petrolexportimport sunt listate la Categoria a II-a  a Bursei de Valori, ultima tranzactie cu aceste tiluri perfectandu-se la pretul de 701.000 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 7 milioane de euro.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO