Companii

Lucian Viziru, de la show-biz la afaceri: Golful va deveni o modalitate de a scoate bani si de a atrage turisti

Lucian Viziru, de la show-biz la afaceri: Golful va deveni o modalitate de a scoate bani si de a atrage turisti

Lucian Viziru, fondatorul Urban Golf Club: Pe o scara de la unu la zece in ceea ce priveste numarul de terenuri de golf construite, Bulgaria se afla pe locul 8-9, in timp ce noi suntem pe la 1-2 ... De exemplu, la Balcic sunt vreo 6-7 terenuri in constructie. In plus, orice casa langa un teren de golf isi tripleaza valoarea.

04.09.2008, 19:43 66

Dupa 15 ani in care a castigat mai multe titluri de campion si vice-campion la tenis, cantaretul si actorul Lucian Viziru a descoperit o noua pasiune, golful.
Pana la varsta de 22 de ani a lucrat in Germania, unde a plecat cu un contract, la mai multe cluburi ca antrenor si jucator. "Prima oara cand am mers pe un teren de golf a fost in 1996 in Germania. In perioada aceea predam lectii de tenis, iar invitatia am primit-o de la unul dintre elevii mei. Nu stiam pe atunci sa joc. Am pus mana pe o crosa si la prima lovitura mingea s-a dus vreo 150-200 de metri", spune el.
S-a intors in Romania si au mai trecut cativa ani pana cand sa puna din nou mana pe o crosa. "Acum patru-cinci ani am ajuns la Breaza, pentru o vizita. Nu stiam ca e teren de golf acolo. Am luat un instructor si am constatat ca imi placea foarte mult. A devenit intre timp pasiunea numarul unu", povesteste Lucian.
El sustine ca l-a ajutat foarte mult experienta din tenis. "Acest sport mi-a oferit o educatie foarte buna. Din tenis m-am retras deoarece nu aveam perspective majore, este foarte greu sa faci performanta daca nu dispui de buget mare. Am inceput sa practic tenisul de la sapte ani si jumatate la Steaua Bucuresti si m-am oprit la 22 de ani", explica Lucian.
Insa tenisul i-a adus si cateva titluri importante. In 1993 a castigat Campionatele Mondiale Scolare World Schoolar Athlet Games din SUA, la tenis (la dublu), in 1995 a fost vice-campion national tot la dublu, iar in 1996 a castigat primul turneu international ITF (International Tennis Federation) juniori, la dublu.
Si pentru ca antrenamentul este foarte necesar, Lucian a luat vreo doua-trei lectii inainte de a merge pe teren. "Pe terenurile mari de golf nu aveam cum sa ma antrenez, asa am fost nevoit sa gasesc apoi o solutie. Mergeam pe terenuri de fotbal sau la Buftea pe lac. Intr-o seara ma gandeam ca ar fi necesar sa achizitionez niste mingi plutitoare, pentru ca in antrenamentele pe lacul de acolo pierdeam foarte multe mingi si asta costa", isi aminteste Lucian.
Solutia pe care a gasit-o a fost Lacul Tei, unde exista deja o baza sportiva, iar pe lac nu sunt nici ski-jeturi si nici barcute. "Am gasit acolo o bucata de teren care are 250 de metri lungime si o deschidere de 30 de metri. Am incheiat un acord cu baza sportiva prin care ne angajam sa avem grija de acest spatiu si sa platim toate utilitatile. Acum am un spatiu unde sa ma antrenez, iar daca o sa iasa si bani, cu atat mai bine", spune Lucian Viziru.
Astfel a aparut Urban Golf Club si primul Golf Driving Range din Bucuresti care si-a deschis portile din 1 august, iar promovarea s-a facut prin anuntarea jucatorilor de golf. Investitia in amenajare a fost in jur de 20.000 de euro, bani destinati achizitionarii de plase necesare la recuperarea mingilor, construirea unui depozit pentru echipamente, turnarea de pamant pentru netezirea terenului si plantarea de iarba.
Driving Range-ul a atras deja iubitorii acestui sport. "Avem cativa copii pe care ii antrenam si 100 de jucatori care vin la noi. Acestia sunt membri cotizanti, iar taxa anuala pe care o platesc este de 1.200 lei (circa 340 de euro) pentru care beneficiaza de lectii, cosuri gratuite. Pentru copii inca nu am stabilit o taxa, dar cu siguranta aceasta va fi mai mica, cred eu ca in jur de 700-800 de lei (200-227 de euro). Vom avea si pachete speciale, la care lucram deja", spune Lucian Viziru.
El adauga ca in tara sunt maxim zece antrenori, iar la clubul propriu are doi. In cadrul Golf Driving Range se pot antrena concomitent sapte persoane, iar sezonul in care se poate juca golf este perioada incepand cu aprilie-mai si pana in octombrie-noiembrie. O ora de antrenament cu un antrenor profesionist este 80 de lei, iar prima lectie este gratuita.
Lucian Viziru sustine ca in Bucuresti sunt vreo 2.000 de jucatori, dintre care 75% sunt straini. "In Romania acest sport nu este inca foarte cunoscut si este privit ca un sport exclusivist. Nu am avut exemple de romani care sa aiba rezultate insemnate la acest sport. Insa imi doresc ca peste zece ani sa avem jucatori foarte buni, chiar campioni", spune el.
La Golf Driving Range se poate veni atat cu echipamentul propriu, dar acesta se poate si inchiria. "Cea mai ieftina trusa de golf cu 14 crose pe care o poti achizitiona de la un magazin costa 200 de euro, insa poate sa ajunga si la 300.000 de euro una de colectie. O minge costa in jur de 15 eurocenti, in timp ce una flotabila ajunge la 40 de eurocenti. Pentru competitii se poate plati si 2-3 euro pe o singura minge. In plus mai este nevoie de pantofi speciali, pentru care pretul variaza intre 100 si 1.000 de euro", mentioneaza el.
Este primul teren de golf din Romania unde aterizarea mingilor se face pe apa, nu pe uscat. "Avantajul terenului pe apa este ca poti sa-ti dai seama exact cat lovesti. Dezavantajul il constituie recuperarea mingilor, care este putin mai dificila", spune Lucian.
Cu toate ca este un sport de unde se pot scoate bani, la noi inca nu se investeste in aceasta directie. "Pe o scara de la unu la zece in ceea ce priveste numarul de terenuri de golf construite, Bulgaria se afla pe locul 8-9, in timp ce noi suntem pe la 1-2. Golful s-a dezvoltat foarte mult pe tot globul si va deveni o modalitate de a scoate bani si de a atrage turisti. Cred ca ei au anticipat mai bine ce se intampla pe piata imobiliara si au inteles ca un teren de golf creste valoarea imobilelor. Se construieste foarte repede in Bulgaria spre deosebire de noi. De exemplu, la Balcic sunt vreo 6-7 terenuri in constructie. In plus, orice casa langa un teren de golf isi tripleaza valoarea", spune vedeta.
El considera ca este nevoie sa se investeasca in infrastructura si trebuie ca acela care investeste intr-un teren de golf sa aiba rabdare si sa gandeasca pe termen lung. "Un teren profesionist de golf cu 18 green-uri (n.r.- gauri), care se intinde pe o suprafata de 40-50 de hectare, in functie de proiect, necesita o investitie de 2-3 mil de euro pentru amenajari. In tara exista multe terenuri care ar putea sa aiba aceasta destinatie. Amortizarea unei astfel de investitii dureaza cam zece ani, insa depinde de ce tip de club faci", spune Lucian Viziru.
El sustine ca pentru a ajunge la un nivel mediu de pregatire, un jucator de golf are nevoie de un an de zile de antrenament si de un antrenor foarte bun. Recordul personal pe care Lucian il are pana in acest moment este de 220 carry (n.r. - distanta de la lovirea mingii si pana la aterizare). Printre premiile pe care le-a castigat anul trecut se numara Cupa "Henkel" la golf, marele trofeu la BT Golf Cup, marele premiu la "Carlsberg Lac de Verde Open 2008".
Profesorul Paul Tomita este cel care a adus golful pe teritoriul Romaniei si care dupa revolutie a luat in concesiune un teren de 70 de hectare la Pianu de Jos, in judetul Alba, pe care a amenajat un teren de golf, iar in 1995 a infiintat si clubul care ii poarta numele.

Urban Golf Club:
Terenul de golf este destinat antrenamentului
Are 250 de metri lungime si o deschidere de 30 de metri
Investitia in amenajare a fost in jur de 20.000 de euro
Aterizarea mingilor se face pe apa, nu pe uscat
O ora de antrenament cu un antrenor profesionist este 80 de lei, iar prima lectie este gratuita
Numarul membrilor dupa prima luna de la deschidere este de 100 de jucatori. Membrii cotizanti platesc o taxa anuala de 1.200 lei (circa 340 de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO