Companii

Lituanienii vand reteaua de magazine Albinuta lui Profi

24.04.2007, 18:42 38

Reteaua de magazine hard-discount Profi, detinuta de grupului belgian Louis Delhaize - care mai controleaza si lantul de hipermarketuri Cora - va intra pe piata din Bucuresti prin achizitia celor noua supermarketuri Albinuta ale retailerului lituanian Maxima Lt.
Tranzactia, estimata de ZF la aproximativ 10 mil. euro, marcheaza exit-ul companiei Maxima Lt, cel mai mare lant de retail din statele baltice de pe piata romaneasca.
"Am primit o oferta de preluare foarte interesanta si a trebuit sa luam imediat o decizie. Compania Albinuta Shops (filiala din Romania - n. red.) nu ne-a adus prejudicii, insa decizia de a o vinde nu a fost una dificila, deoarece nu am avut o dezvoltare pe piata romaneasca", a declarat Gintaras Marcinkevicius, presedintele board-ului de conducere si managing director al companiei lituaniene Maxima Lt. El a mai spus ca prioritatea companiei in acest moment este extinderea in tarile baltice si in Bulgaria. Retailerul detine, in total, peste 370 de supermarketuri, dintre care 17 pe piata din Bulgaria.
Albinuta Shops a inregistrat o cifra de afaceri de
23 mil. euro anul trecut, in crestere cu 30% fata de 2005.
Maxima Lt a deschis primul magazin pe piata romaneasca in anul 2005, ajungand in 2007 la o retea de 9 unitati in Capitala si peste 350 de angajati.
"Intram pe piata din Bucuresti, pe care intentionam sa ne extindem si mai mult", a declarat Caius Crisan, managerul general al companiei Profi Rom Food. El a mai spus ca discutiile de preluare au durat cateva luni, insa nu a precizat valoarea tranzactiei.
Retailerul Profi a fost ultimul intrat in cursa pentru achizitia Albinuta Shops, potrivit unor surse din piata.
Lantul de retail Profi va ajunge la 37 de unitati pe piata locala, prin investitii de 10 mil. euro pentru 10 inaugurari. Reteaua estimeaza vanzari de 73 mil. euro pana la finele anului.
Compania Profi Rom Food opereaza in prezent 28 de magazine, avand planificata extinderea retelei din vestul tarii spre est. Retailerul a mai preluat in luna martie cele patru magazine de proximitate Uni'All din Constanta care au facut parte, anterior, din fosta retea Univers'All.
Tranzactia dintre cele doua retele urmeaza sa fie comunicata Consiliului Concurentei, pentru aprobare.
PricewaterhouseCoopers a asigurat consultanta financiara pentru Maxima Lt, in timp ce asistenta juridica a fost furnizata de catre casa de avocatura Radu Taracila Padurari Retevoescu SCA (RTPR) pentru Profi Rom Food si David & Baias pentru Maxima Lt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO