Companii

Lipsa de investitii si declinul din UE scad cifra de afaceri a Mobex

23.12.2002, 00:00 23

La fel ca multe dintre companiile privatizate prin metoda MEBO (management and employee buy-out - n.r.), producatorul de mobila Mobex din Targu Mures se confrunta in prezent cu probleme de competitivitate. Avand in vedere faptul ca actionarul majoritar este asociatia salariatilor, adica investitori fara resurse financiare puternice, investitiile de amploare, care sa duca la cresterea productivitatii, lipsesc aproape cu desavarsire.
"Cifra de afaceri in 2002 va fi de 12,12 milioane de dolari, fata de 12,9 mil. $ in 2001, ceea ce reprezinta o scadere cu sase procente, datorita micsorarii din semestrul al doilea a comenzilor pe piata vestica, ca efect al crizei economice din UE", a declarat pentru Ziarul Financiar Maria Butnaru, director general adjunct al Mobex. "Din aceasta cauza a trebuit sa ne redimensionam forta de munca, reducand numarul angajatilor cu circa 270", a adaugat ea.
Cu toate acestea, diminuarea rezultatelor din 2002 nu este una de conjunctura, adica scaderea pietei occidentale, avand in vedere ca si in ultimii doi ani, cifra de afaceri a companiei a mers pe un trend descendent.
De altfel, alte companii din industrie au inregistrat cresteri importante pe piata vestica. Potrivit lui Aurel Rizea, presedintele executiv al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), in ciuda declinului economic din Uniunea Europeana, exporturile de mobila din Romania au crescut cu 21% in primele zece luni ale anului. "Este drept ca productia fizica nu a crescut chiar atat de mult, dar valoric exporturile au inregistrat o crestere considerabila, ajutata de cresterea euro fata de dolar", a declarat Ziarului Financiar oficialul APMR.
Potrivit datelor APMR, 80% din productia autohtona de mobila este livrata la export, o proportie covarsitoare fiind destinata statelor din Uniunea Europeana.
"Dinamica indicatorilor in ultimii trei ani este descendenta din doua motive esentiale. Pe de-o parte, sunt probleme de piata, localizate in special pe piata de Est, unde au scazut considerabil exportul de mobila romaneasca in general, segmentul de piata fiind acoperit de mobila italiana, poloneza, spaniola", explica Butnaru.
Producatorii din aceste tari au fost sprijiniti de guvernele proprii prin garantarea incasarii contravalorii marfii vandute. In acest fel, ei pot oferi conditii de piata la termene de 30, 60, 90 zile fata de noi, care trebuie sa incasam contravaloarea marfii la livrare, mai spune oficialul Mobex.
In al doilea rand, rezultatele financiare au fost afectate de cresterea continua a costurilor interne, prin cresterea preturilor la materii pline si materiale, energie, salarii si a fiscalitatii legate de salarii, care ne scot in afara competitiei pe piata. "Aceste cresteri nu au putut fi contrabalansate din productivitate, societatea neavand surse substantiale pentru investitii", adauga directoarea Mobex.
Astfel, de la o cifra de afaceri de 13,5 milioane dolari in 2000, vanzarile Mobex au scazut la 12,9 mil. $ in 2001 si, ulterior, la 12,1 mil. $ (estimare pentru acest an). In functie de cifra de afaceri de anul trecut, Mobex se claseaza in primii cinci producatori de mobila din Romania.
Chiar daca investitiile au crescut usor in aceasta perioada, valoarea acestora, 3,6 miliarde de lei in acest an, adica putin peste 100.000 de dolari, este insuficienta pentru a avea o influenta puternica asupra rezultatelor Mobex. Spre exemplu, cea mai mare companie din industria mobilei, Elvila, a anuntat pentru acest an investitii de cel putin cinci milioane de euro.
Prognozele Mobex nu sunt foarte optimiste nici pentru anul viitor. "Pentru anul 2003 nu avem suficiente elemente stabile ca sa prevedem evolutia. Cert este ca, la marea licitatie de masa lemnoasa pe picior din decembrie, pretul de pornire al licitatiei a crescut in medie cu 30%, salariul minim pe economie creste cu 30%, ceea ce va crea presiuni salariale din partea sindicatelor", spune Butnaru.
Pe de alta parte, directoarea Mobex spune ca se simte o usoara revigorare a pietei pe relatia Est. "Aceasta crestere ar trebui ajutata pe plan guvernamental, prin acord bilateral, care sa cuprinda reducerea taxelor vamale si un sistem de garantare al platilor prin Eximbank", completeaza ea.
Mobex produce mobilier din lemn masiv, foarte prelucrat, care se adreseaza cumparatorilor cu venit mediu sau mare. Cea mai mare pondere o reprezinta dormitoarele din fag cu cires, urmate de sufragerii si mic mobilier. Circa 90% din productia firmei se livreaza la export.
Actionarul principal al Mobex este asociatia Mobex-PAS (cu 86,64%), un alt actionar semnificativ fiind SIF Banat-Crisana, care detine 12,52% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO