Companii

Linii de asamblare pentru Mercedes de la Satu Mare

19.10.2004, 00:00 36

Compania Unio Satu Mare, producatoare de echipament tehnologic pentru industria miniera, energetica si alte ramuri industriale, va realiza, in colaborare cu concernul german Kuka, liniile de asamblare pentru autoturismele destinate unei noi fabrici Mercedes care se va deschide in Germania.
Parteneriatul va demara in luna ianuarie a anului viitor, valoarea contractului depasind doua milioane de euro. Linia de asamblare se va realiza in totalitate la Satu Mare, beneficiarul - Kuka - asigurand doar consultanta.
"Pentru Unio este un pas important, pentru ca prin intermediul Kuka compania a intrat pe o piata exclusivista si pretentioasa. Nu este usor sa treci in doar cinci ani de la produse pentru unitatile minere din Valea Jiului, la roboti industriali", a declarat Ioan Craciun, vicepresedintele consiliului de administratie al societatii. Compania Unio din Satu Mare livreaza in prezent catre Kuka linii de asamblare pentru autoturismele Volvo, Opel sau Ford, valoarea contractelor depasind anual un milion de euro.
Kuka este cea mai mare firma de roboti industriali din Europa si una din cele mai importante din lume, cu fabrici in zece tari.
Relatia dintre Unio si Kuka este veche de trei ani, iar din 2005, o data cu realizarea liniei de asamblare pentru Mercedes va deveni principalul client pentru firma satmareana. Pentru a se adapta la cerintele clientilor externi, Unio a facut in ultimii ani investitii de aprope trei milioane de euro.
La baza derularii parteneriatului cu grupul german Kuka sta directorul de achizitii si implementare de proiecte a concernului german, Dieter Honta-Jekel, un roman originar din Brasov a carui familie a emigrat in Germania cand el avea 13 ani. "Parteneriatul cu Kuka este foarte important pentru Unio. Sansa noastra a fost ca domnul Dieter Honta-Jekel este roman de origine si a fost cel care a insistat pentru relatia cu Unio", a declarat Ioan Craciun.
Unio Satu Mare este una din cele mai mari firme din Satu Mare. Anul trecut societatea a inregistrat o cifra de afaceri de aproape 630 miliarde de lei (circa 17 milioane de euro). Compania are ca actionar principal societatea Conrom SA (76,8% din actiuni), restul actiunilor fiind impartite intre SIF Oltenia (10,6%), SIF Banat-Crisana (6,5%) si mici actionari. Titlurile societatii se tranzactioneaza pe RASDAQ, ultima tranzactie fiind realizata la pretul de 15.000 lei/actiune.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO