Companii

Linde Gaz face o fabrica de 24 mil. euro la Ramnicu Valcea

23.09.2003, 00:00 470

Grupul german Linde AG va investi aproximativ 24 milioane euro pe piata romaneasca in construirea unei fabrici de separare a aerului la Ramnicu Valcea, potrivit reprezentantilor Linde Gaz Romania, societate care face parte din grupul Linde AG. Linde, unul din cei mai mari furnizori de gaze industriale din Europa Centrala si de Est a anuntat recent investitii de circa 100 milioane euro in extinderea afacerilor in regiune prin construirea a trei fabrici in Cehia si Romania.
"Valoarea investitiei se ridica la aproximativ 24 milioane euro. Momentan, proiectul se afla in faza de implementare. Punerea in functiune se va face in primavara anului 2005", au spus pentru Ziarul Financiar Frank Eichel, directorul general al Linde Gaz Romania.
Compania este din ce in ce mai activa in ultima vreme pe piata romaneasca, fiind unul dintre furnizorii de instalatii pentru rafinaria Petrotel Ploiesti, detinuta de grupul rus Lukoil, care a inceput derularea unui program de modernizare de circa 97 mil. $.
Instalatia de productie de la Ramnicu Valcea va fi cea mai moderna din Romania si va fi singura fabrica de separare a aerului din Romania construita dupa standardele vest europene, potrivit oficialilor Linde Gaz.
Linde are incheiat un acord pe termen lung in baza caruia va livra oxigen si nitrogen combinatului petrochimic Oltchim, incepand din anul 2005. In plus, fabrica va alimenta piata autohtona cu 200 de tone de gaze lichefiate pe zi.
La Ramnicu Valcea se va produce oxigen, utilizat in toate domeniile de activitate, de la spitale pana la industria de prelucrari si constructii metalice - azot, folosit de exemplu in industria electronica, alimentara (pentru prelungirea termenului de valabilitate a produselor alimentare), chimica sau in industria de prelucrare a metalelor. Gazele pot fi livrate atat in butelii cat si in cisterne criogenice pentru consumatorii mari.
Compania colaboreaza inca din 1998 cu Oltchim Ramnicu Valcea in domeniul gazelor tehnice, unde inca de acum doi ani functioneaza din 2001 o instalatie Linde de hidrogen, supranumit "gazul viitorului". Acesta poate fi livrat atat in butelii, cat si in trailere, in orice cantitate.
"In viitor, Linde Gaz Romania va fi in masura sa livreze clientilor si gaz natural lichefiat", mai spune Eichel.
Grupul german este acum intr-o faza de expansiune in estul Europei, mizand pe ritmul accelerat de crestere al pietelor de gaze industriale din regiune.
"Consideram ca piata gazelor industriale din Europa de Est este favorizata de cel mai accelerat ritm de crestere din lume. Compania Linde si-a asigurat inca de la inceput o pozitie excelenta in statele care se pregatesc sa adere la Uniunea Europeana. Fara indoiala, ritmul nostru de crestere se va accelera in continuare, concomitent cu derularea procesului de extindere a UE", afirma Aldo Belloni, membru in cadrul Consiliului Director al Linde si directorul diviziei de gaze naturale si inginerie.
De fapt, locatia celor trei fabrici ale grupului din Cehia (Vresova si Praga) si Ramnicu Valcea (Romania) coincide cu pozitia a trei clienti importanti. Fabricile vor produce zilnic aproximativ 2.000 de tone de oxigen.
In Romania, Linde AG a constituit in 1996 o societate mixta impreuna cu Uzinele Mecanice Timisoara, doi ani mai tarziu toate actiunile societatii revenind grupului german.
Linde Gaz Romania are circa 200 de angajati.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO