Companii

Lindab si-a trecut in buget vanzari de 28 de milioane de euro la anul

08.12.2004, 00:00 36

Divizia romaneasca a grupului suedez Lindab vizeaza un prag al vanzarilor de 28 de milioane de euro pentru anul viitor, dupa ce estimarile pentru anul in curs conduc spre o cifra de afaceri de aproximativ 23 de milioane de euro.
In perioada ianuarie-noiembrie 2004 Lindab a vandut profile metalice si sisteme de ventilatie, produsele celor 2 divizii ale grupului, de aproape 22 milioane de euro. "Ritmul de crestere al afacerilor noastre este strans legat de industria constructiilor, cat si de investitiile companiilor straine care au intrat pe piata romaneasca", a declarat Andrei Sulyok, directorul Lindab Romania.
Divizia de profile metalice a grupului produce sisteme metalice pentru constructiile civile si industriale. Din cifra de afaceri a companiei, 95% revine vanzarilor Diviziei Profile a Lindab. Divizia Ventilatii reprezinta 5% din afacerile companiei, a adaugat Sulyok.
Piata tiglelor metalice, care detin 30% din vanzarile diviziei de profile metalice, este estimata la peste 20 de milioane de euro, iar ritmul de crestere preconizat pentru 2005 este de 100%, conform estimarilor din piata. Pe piata tiglelor metalice, Lindab detine o cota de 40%, conform propriilor aprecieri. Piata sistemelor de ventilatie se ridica la aproximativ 12 milioane de euro anual.
Afacerile companiei nu au fost afectate, in sens pozitiv, de fluctuatiile cursului valutar, chiar daca materia prima este importata de la Lindab Steel Suedia, si platita in euro. "Preturile de vanzare ale produselor companiei sunt calculate in lei la paritatea leu-euro la momentul achizitiilor", a explicat Sulyok.
Investitiile totale pe care compania suedeza le-a realizat in Romania se ridica la 3,5 milioane de euro, in liniile de productie si imobilele fabricii care a fost ridicata in regim greenfield, la Stefanestii de Jos, langa Bucuresti. Compania a intrat pe piata romaneasca in 1994, prin intermediul importurilor si distributiei iar in 2001 a inceput productia.
Bugetul de investitii pentru 2005 totalizeaza aproape 1 milion de euro, si vizeaza o noua hala de productie si depozitare si o linie de productie de pentru casete structurale si de fatada. Compania detine capacitati de productie cifrate la 1 milion metri patrati de tigla metalica, 3,2 milioane metri patrati de tabla cutata trapezoidala si 1.000 de kilometri de tubulatura circulara de ventilatie.
Investitiile vor determina reducerea preturilor prin eliminarea costurilor cu transportul pentru produsele importate, scaderea timpului de livrare, potrivit reprezentantilor Lindab. Produsele si serviciile Lindab sint disponibile printr-o retea de distributie formata din peste 200 de firme, care asigura, totodata, si operatiunile de montaj.
Principalii competitori ai Lindab pe segmentul tiglelor metalice sunt Planja (Suedia), Megaprofil (Belgia) sau Ranilla (Finlanda), iar pe piata sistemelor de ventilatie sunt companiile Soprex (Canada) si Tiab (Marea Britanie). Compania are centre de productie in Cehia, Ungaria, sau Croatia, in Europa Centrala si de Est. Produsele diviziei din Romania vor fi exportate in Bulgaria si Republica Moldova.
Grupul Lindab a fost delistat de la Bursa de Valori din Stockholm in 2001, fiind in prezent controlat de societatea suedeza de investitii Ratos AB. La inceputul acestui an, actionarul majoritar al companiei, Lindab AB, a majorat capitalul social al diviziei din Romania cu aproximativ 2,2 milioane de euro, prin aport in numerar.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO