Companii

Licitaţie gigantică la Petrom: 250 milioane de euro pentru operarea a 13 zăcăminte

Licitaţie gigantică la Petrom: 250 milioane de euro pentru operarea a 13 zăcăminte

Autor: Roxana Petrescu

09.12.2011, 00:04 2311

Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România, continuă seria externalizărilor lansând o licitaţie pentru un contract de peste un miliard de lei (circa 250 de milioane de euro) prin care urmăreşte să găsească o companie care să opereze pe o durată de 15 ani de zile 13 zăcăminte din regiunea Timiş.

"Serviciile ce fac obiectul contractului ce urmează a fi atribuit de OMV Petrom în cadrul acestei proceduri sunt cele de îmbunătăţire a producţiei de petrol şi gaze în primii cinci ani din perioada de operare în 13 zăcăminte petroliere din aria de operare Timiş", se arată în anunţul companiei.

În ultimii ani, Petrom a încheiat o întreagă serie de astfel de contracte prin care practic a externalizat anumite operaţiuni. De exemplu, în urmă cu un an compania semna un contract cu firma texană PetroSantander, specializată în operarea zăcămintelor mature, pentru servicii de operare pentru nouă perimetre în zona Arad. Contractul cu texanii are o durată de 17 ani, condiţia semnării fiind ca în primii cinci ani producţia din cele nouă perimetre să crească cu 50%. Pe toată durata contractului, salariaţii Petrom din aceste perimetre au plecat la PetroSantander.

În vara anului trecut, Petrom a mai semnat un contract similar, cu o durată de 15 ani cu britanicii de la Petrofac pentru nouă zăcăminte din zona Ţicleni (Gorj). La fel ca în cazul contractului cu PetroSantander, britanicii se obligau prin contract să crească producţia din aceste perimetre cu 50% în primii cinci ani. În cazul acestui contract, alţi 700 de angajaţi au plecat din cadrul Petrom. Tot pe partea de explorare şi producţie, la începutul anului 2010 Petrom a decis externalizarea unei părţi a activităţilor de reparaţii de echipament petrolier către CDI Oilfields Services, filiala locală a grupului industrial britanic Smiths. Prin această măsură, 270 de angajaţi ai producătorului de petrol şi gaze, răspândiţi în 21 de puncte de lucru, au trecut în contul CDI Oilfields Services.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO