Companii

Licitatia pentru Antibiotice incepe de la 136 mil. euro, iar sperantele sunt de 200 mil. euro

Licitatia pentru Antibiotice incepe de la 136 mil. euro, iar sperantele sunt de 200 mil. euro

Click pentru imaginea marita

24.12.2007, 17:35 15

Statul a anuntat ca pretul minim acceptat pentru pachetul de 53,02% din Antibiotice Iasi este de 136 mil. euro, insa ar putea urca pana la 200 mil. euro in conditiile interesului crescut pentru al treilea producator local de medicamente
"Cred ca pretul licitatiei poate ajunge pana la 200 de milioane de euro, daca se face o evaluare reala referitoare la active si daca luam in calcul profitul pe care l-ar putea realiza societatea", a spus Laszlo Gyerko, vicepresedinte al AVAS pe probleme de Valorificare Participatii.
Autoritatea a anuntat ca pretul stabilit este cu 5% mai mare comparativ cu nivelul de 130 mil. euro stabilit de catre compania Darian Rom Suisse, evaluatorul selectat de AVAS.
Pachetul detinut de stat valora pe BVB la inchiderea sedintei de tranzactionare de vineri 140 de milioane de euro. Potentialii investitori pot depune documentele de participare pana la 17 martie 2008, urmand ca licitatia sa aiba loc pe data de 18 martie 2008. Garantia de participare la licitatie a fost stabilita la 1 mil. euro.
Privatizarea producatorului iesean este unul dintre cele mai asteptate momente de industrie, in conditiile in care statul a amanat in mai multe randuri acest proces.
"Nu cred ca intarzierea a avut un efect negativ. Profitul realizat de societate a fost mai mare si compania are in derulare anumite investitii. Eu consider ca trebuie sa castige un investitor strategic care ar putea valorifica potentialul activitatii societatii", a mai spus Laszlo Gyerko.
Antibiotice si-a bugetat pentru acest an afaceri de 69 de milioane de euro, iar alti actionari semnificativi sunt SIF Oltenia (10,10%) si Citibank (5,05%), potrivit ultimelor raportari de pe BVB
Antibiotice Iasi a inregistrat in trimestrul al treilea un profit net de 2,52 mil. lei (780.000 de euro), in scadere cu 22% fata de perioada similara a lui 2006.
Cifra de afaceri a producatorului de medicamente a crescut in perioada iulie-septembrie cu 10%, la 48,5 mil. lei (15 mil. euro).
Pe primele noua luni, societatea ieseana a raportat un profit net de 23,2 milioane de lei (7 milioane de euro), in urcare cu 22% fata de aceeasi perioada a lui 2006, la afaceri de 150 mil. lei (45,5 mil. euro).
Portofoliul Antibiotice numara 130 de produse, dintre care 50 de repere aduc 70% din cifra de afaceri. Medicamentele cu cele mai mari vanzari sunt Ranitidina si Ampicilina.
Urmand trendul de dezvoltare al pietei farmaceutice, in prima jumatate a anului compania si-a largit portofoliul cu medicamente destinate afectiunilor cardiovasculare prin lansarea a doua noi produse, precum si prin extinderea liniei de produse hipolipemiante (pentru reducerea colesterolului).
Actiunile Antibiotice Iasi au inchis sedinta de tranzactionare de vineri la un pret de 2,05 lei. La acest nivel capitalizarea companiei este de 932,5 mil. lei (264 mil. euro).
Tot in 2008 se asteapta finalizarea procesului de vanzare a LaborMed Pharma, un alt jucator important de pe pata locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO