Companii

Librariile Carturesti - 60% carti, 40% muzica, ceai si filme

11.06.2009, 16:12 158

Grupul Carturesti, care detine o retea de noua librarii in Bucuresti, Timisoara, Cluj, Constanta, Iasi si Suceava, a finalizat primele patru luni din acest an cu o cifra de afaceri de 1,95 de milioane de euro, mai mult cu 29% fata de anul anterior, avand in vedere deschiderea a cinci noi unitati anul trecut.

Noile deschideri de librarii au dus la cresterea suprafetei de retail cu 40%, pana la 2.500 de metri patrati in total. Astfel, veniturile pe metru patrat ale grupului Carturesti au scazut cu aproape 8% la inceputul anului fata de aceeasi perioada de anul trecut, potrivit calculelor ZF.
"Anul trecut am contractat un credit bancar pentru investitiile realizate. Cu toate ca situatia economica s-a schimbat, cred totusi ca deschiderile de noi spatii au fost oportune. Noi realizam investitii pe termen lung, pe care le recuperam in 4-6 ani", a spus Nicoleta Dumitru, care imparte actiunile companiei cu Serban Radu.
Carturesti a rulat anul trecut afaceri de 5,3 milioane de euro, in crestere cu 43% fata de anul anterior. Aproape 60% din cifra de afaceri este adusa de cartile vandute in librariile Carturesti, restul de 40% fiind muzica, filme, ceai si alte produse.
Nicoleta Dumitru a precizat ca anul acesta se asteapta la o cifra de afaceri mai mare fata de anul trecut, avand in vedere spatiul de retail mai mare.
"Pe metru patrat cred insa ca nu vor fi mai mari vanzarile avand in vedere conditiile din piata", a spus ea. Carturesti nu s-a confruntat pana acum cu probleme legate de lichiditati, beneficiind de suportul bancii cu care lucreaza.
"Anul acesta nu am luat niciun credit bancar, dar avem sustinerea bancii", a mentionat Nicoleta Dumitru.
Daca anul trecut reteaua Carturesti a crescut cu cinci unitati, anul acesta planurile de investitii ale companiei nu includ deschiderea de alte spatii comerciale.
"Cred ca este mai intelept sa facem consolidare anul acesta. Vom investi doar in extinderi si amenajari", a precizat ea.
Astfel, valoarea totala a investitiilor ajunge anul acesta la aproximativ 600.000 de euro, bani alocati pentru finalizarea terasei Verona si a cafenelei din Sub_Carturesti, pe o suprafata de 250 de metri patrati, ce se va deschide peste doua saptamani.
"De asemenea, o parte din bani vor fi alocati finalizarii librariei si cafenelei care se vor deschide la Institutul Francez", a spus ea.
Consumul mediu de carte pe piata romaneasca se situeaza la un nivel de sub 3 euro pe cap de locuitor, ceea ce plaseaza Romania pe ultimul loc in cadrul tarilor din Uniunea Europeana, in timp ce la bere suntem in topul primelor zece tari din lume.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO