Companii

Liberalizarea pietei "a taiat" in cinci profitul Electrica Oltenia

26.01.2006, 20:25 28

Electrica Oltenia, cea mai mare distributie de electricitate din Romania dupa numarul de clienti, a inregistrat in 2005 un profit net de aproximativ 7,4 mil. euro (26,8 mil. lei), valoare de cinci ori mai mica fata de cea inregistrata in anul anterior.

Electrica Oltenia a fost preluata de catre cehii de la CEZ in luna octombrie a anului trecut. Cifra de afaceri a distributiei de energie electrica s-a situat anul trecut in jurul valorii de 1.500 mil. lei (416 mil. euro), cu 1,5% mai putin fata de nivelul obtinut in 2004.

"Deschiderea pietei de energie electrica de la 40-55% in anul 2004 la 84% in anul 2005 a avut un efect major asupra vanzarilor de energie electrica a societatii", a comentat pentru ZF Gabriel Negrila, director general al Electrica Oltenia.

"Odata cu deschiderea pietei au aparut mai multi furnizori. In aceste conditii, o serie de consumatori si-au ales un alt furnizor decat Electrica Oltenia", a continuat acesta.

Gabriel Negrila, 51 de ani, a indeplinit functia de director tehnic al societatii pana la data de 1 noiembrie 2005, cand a fost numit pe pozitia de director general al Electrica Oltenia.

Bugetul pentru 2006 al companiei indica o cifra de afaceri de peste 1.600 mil. lei (440 mil. euro, calculat la cursul de schimb de 3,63 lei/euro). Cehii au investit de la preluarea companiei aproximativ 80 mil. lei (22 mil. euro), cu 15% sub tinta de buget stabilita la inceputul anului. "Principalele mari directii de investitii au vizat cresterea sigurantei in alimentarea consumatorilor si reducerea pierderilor in retelele de distributie", spune Negrila. Pentru 2006, reprezentantii companiei anunta un program de investitii de aproximativ 180 mil. lei ( 50 mil. euro), alocati, in principal, pentru reabilitarea si modernizarea infrastructurii de distributie a energiei electrice. Cehii au preluat pachetul majoritar in cadrul unei tranzactii totale de 151 mil. euro, din care o treime a insemnat pretul pe pachetul de actiuni, iar restul ca aport de capital destinat finantarii programului de investitii.

Electrica Oltenia asigura alimentarea cu electricitate in sapte judete - Arges, Dolj, Gorj, Olt, Mehedinti, Teleorman si Valcea, cu un total de 1,3 milioane de clienti.

Anul trecut, alaturi de CEZ si-au facut intrarea si alti investitori de calibru precum Enel (Italia), E.ON (Germania) si Gaz de France pe pietele de energie si gaze. In afara de schimbarea operata de cehi la varful companiei prin promovarea lui Negrila pe pozitia de director general, nu au avut loc si alte schimbari in structura de management a firmei

CEZ a infiintat la finele anului trecut compania CEZ Romania, care sa asigure consultanta pentru operatiunile de pe piata locala. Din conducerea CEZ Romania face parte si Doru Voicu, cel care a coordonat privatizarile a patru din cele opt filiale ale Electrica. Voicu ocupa acum pozitia de director de dezvoltare a afacerilor in cadrul CEZ Romania. CEZ este acum angajata intr-o ampla campanie de achizitii pe piata Europei Centrale si de Est, facand achizitii in ultima vreme in Bulgaria si Romania. Conducerea CEZ a anuntat ca are disponibil pana la 3 mld. euro pentru achizitii in regiune.

In Romania, planurile cehilor vizeaza atat piata distributiei de electricitate, facilitati de productie de la complexurile de energie din Oltenia - Turceni, Rovinari, Craiova, centrala de la Doicesti sau chiar proiectul de finalizare a Unitatii III a Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda, afacere estimata la 1 mld. euro. CEZ este unul din cei zece investitori care au depus o scrisoare de intentie pentru achizitionarea Electrica Muntenia Sud, care alimenteaza cu electricitate Capitala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO