Companii

Leul si Bursa, in vartejul depresiei financiare mondiale

23.05.2006, 00:00 23

Leul s-a depreciat ieri cu 1%, iar BET cu 3%, pe fondul iesirii investitorilor straini de pe pietele in dezvoltare.

Tendinta de reorientare a fondurilor de investitii spre plasamente mai putin riscante, resimtita la nivel mondial, a molipsit si pietele financiare romanesti, care au continuat sa inregistreze retrageri de capital strain.

Bursa de la Bucuresti a pierdut ieri peste 3% continuand tendinta de scadere puternica de la finalul saptamanii trecute, in timp ce cursul a urcat ieri cu peste 1% pe fondul inclinatiei investitorilor de a renunta la lei in favoarea valutelor.

Bursele din Cehia, Polonia si Ungaria inregistrau ieri dupa-amiaza scaderi de 3% pana la 6%, in timp ce bursa de la Moscova era cu aproape 11% pe minus. Tot scaderi, dar de mai mica amploare, au inregistrat ieri si pietele dezvoltate cum ar fi cele din Londra, Frankfurt sau Tokio, iar pietele americane au deschis ziua tot pe scadere.

In ultimele zece zice indicele CECE calculat de Bursa din Viena pentru Europa Centrala si de Est a cazut cu 15% fata de maximul istoric atins pe 11 mai. Pe de alta parte bondurile americane au crescut ieri pentru a treia zi la rand, datorita investitorilor care isi pun banii la pastrare in asteptarea unor momente mai favorabile pe pietele de marfuri si cele de actiuni.

Petrom, cea mai mare companie cotata la Bursa de la Bucuresti, a pierdut ieri 2% din valoare in ciuda faptului ca a anuntat saptamana trecuta cel mai mare profit trimestrial din istorie. In ultima luna actiunile Petrom au cazut cu peste 11%. BRD a doua societate ca marime de pe piata, a picat ieri cu 3,5% pana la cel mai mic pret din ultimele trei luni si jumatate. In acelasi timp, SIF-urile, care erau deja pe minus de la inceputul anului, au inregistrat ieri o scadere de aproape 3%.

Dupa un scenariu devenit traditie, leul a urmat ieri evolutia zlotului polonez, dar si a lirei turcesti, care au inregistrat de asemenea deprecieri semnificative. In urma cu exact o saptamana, cumpararile de valuta ale jucatorilor nerezidenti care si-au redus expunerile pe pietele emergente au urcat cursul leu/euro cu aproape un procent. Cursul oficial a urcat cu 0,9%, respectiv 3,22 bani, pana la 3,5512 lei pentru un euro. Lira turceasca si zlotul polonez au avut miscari similare, dar celelalte monede din regiune au fost stabile.

Una din cauzele reorientarii politicii fondurilor de investitii este, spun analistii, cresterea dobanzilor la dolar pana la 5% din ultima vreme si perspectiva unor noi cresteri.

"Fondurile straine afectate de caderile de pe bursele de marfuri au inceput sa isi reduca expunerile si pe pietele de actiuni si sa se orienteze catre plasamente mai putin riscante. Principala problema este acum ca fondurile care activeaza la noi pe piata sa nu aiba retrageri masive de la investitori, pentru ca atunci vor fi obligate sa vanda", spune Valerian Ionescu, director la CA IB Securities. Pretul metalelor pretioase si ale altor marfuri cotate pe bursele externe au scazut puternic in ultimele zile, dupa ce atinsesera noi maxime istorice in ultimele saptamani.

"Peste contextul global, pe piata romaneasca s-au suprapus si discutiile despre impozitul mai mare care va fi platit de anul viitor si peste vestea amanarii deciziei privind data aderarii la Uniunea Europeana", a mai spus el.

"Pe pietele internationale exista o tendinta de crestere a aversiunii la risc a investitorilor, dupa ce indicatorii aratau ca sentimentul investitorilor era la maxime istorice. Intrebarea este daca este o tendinta pe termen lung sau doar o corectie", a spus pentru ZF Valdur Jaht, manager de fond la compania estoniana Trigon Capital, care administreaza fonduri cu plasamente in regiunea Europei Centrale si de Est.

"Noi ne-am avertizat investitorii ca ar putea urma o corectie, dar fondurile noastre nu pot investi decat in regiunea Europei Centrale si de Est. Am cumparat in ultimele zile dupa ce preturile au scazut, pentru ca aveam o rezerva de lichiditati pentru a putea cumpara si pentru a acoperi cererile de rascumparare pe care le-am primit de la investitori", spune el. Jaht a mai precizat ca au existat in ultimele zile retrageri de capital de la propriii investitori, dar acestea nu au fost semnificative.

Pe de alta parte, unii dintre brokerii romani spun ca de vina pentru scaderi ar fi intentia de a se renunta de anul viitor la impozitul de 1% pentru actiunile detinute pentru mai mult de un an si care ar urma sa devina 16%. In aceste conditii, unii dintre investitorii romani isi marcheaza profitul la investitiile pe termen lung pentru a plati impozitul redus.

Pe Bursa, iesirile de capital nu au fost insa semnificative, valoarea tranzactiilor de ieri fiind de 10 milioane de euro, in crestere usoara fata de zilele precedente. Fondurile straine care ar fi vrut sa vanda masiv nu ar fi gasit cumparatori in piata, in ciuda faptului ca actiunile si-au mai revenit in a doua partre a zilei. "Am incercat saptamana trecuta sa mai tinem piata, dar am renuntat. Acum asteptam sa vedem pana unde scade", spunea ieri un broker de la una din primele zece societati de pe piata.

Evolutia din urmatoarele saptamani de pe piata romaneasca ramane destul de neclara, parerile brokerilor si investitorilor institutionali fiind diferite.

"Cred ca saptamana aceasta vom asista la un minim dupa care piata si-ar putea reveni. Este posibil ca minimul acesta sa fi fost chiar cel de azi", spunea ieri Laurentiu Floroiu, director de operatiuni la Capital Securities. El spune ca nu a avut ordine semnificative de vanzare de la fonduri de investitii.

Cursul leu-euro a continuat ieri sa urce si dupa stabilirea cursului oficial, astfel ca la inchiderea pietei valutare euro era cotat la aproape 3,56 lei, cu 3 bani peste nivelul de la inceputul sedintei de tranzactionare. Dealerii pariaza insa pe o revenire a leului in zilele urmatoare, chiar in conditiile in care ultimele ordine de ieri au fost de cumparare de valuta.

"Aprecierea leului este asteptata de toata lumea. Problema este ca celelalte piete emergente sunt in vrie si nu se poate aprecia leul in aceste conditii. Daca se calmeaza piata poloneza, o sa vedem din nou cursul la 3,52 lei pentru un euro", considera Liviu Olaru, senior dealer la ABN Amro. El spune ca majoritatea ordinelor de cumparare au provenit de la clienti nerezidenti, insa volumele tranzactionate nu au mai fost la fel de spectaculoase ca si cele din urma cu o saptamana. Volatilitatea mare a fost alimentata de tensiunea din piata, jucatorii evitand sa ia pozitii.

Lira turceasca a fost cea mai afectata de miscarile speculatorilor de pe pietele valutare, pierzand mai mult de 2,6% in fata euro in numai o zi. Zlotul polonez a pierdut 0,5%, in timp ce coroana ceheasca si forintul maghiar au fost mai stabile.

"Cred ca spre finalul saptamanii am putea sa vedem euro chiar sub 3,5 lei, insa sunt multe lucruri care pot interveni", spune si analistul financiar Florian Libocor.

Dealerii s-au obisnuit deja sa judece evolutia leului in functie de ce se intampla pe celelalte piete din regiune. Olaru spune ca piata locala este in expectativa, iar tonul va fi dat de evolutia zlotului polonez. Daca lucrurile se precipita pe pietele vecine, spune el, euro ar putea sa urce cu usurinta spre 3,6 lei.

Fata de celelalte monede din regiune, leul ofera inca randamente inalte, iar politica monetara stransa a BNR, care sterilizeaza masiv lichiditatea din piata monetara, le permite speculatorilor sa-si plaseze banii la un risc redus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO