Companii

Les Echos: Firmele din zona euro se vând la maxime istorice: de 10 ori EBIDTA. În 2009, media era de 5,7 ori EBIDTA

Les Echos: Firmele din zona euro se vând la maxime...

Autor: Roxana Rosu

26.07.2019, 14:32 584

Preţul de achiziţie al IMM-urilor a urcat vertiginos în zona euro şi a ajuns în ultimele nouă luni la valori de până la de 10 ori EBIDTA (profitul din exploatare al companiei), nivel maxim al ultimilor 15 ani,  arată cele mai recente date ale companiei de consultanţă Argos, potrivit Les Echos, cel mai important cotidian de business din Franţa.

Companiile îşi menţin ofertele la o rată de peste 10 ori EBIDTA, după un vârf de 11 în primul trimestru, în timp ce fondurile de investiţii rămân la oferte de 9,5xEBIDTA, preţ de asemenea foarte ridicat.

Pe de altă parte, volumul efectiv al tranzacţiilor s-a redus semnificativ, cu până la 20% în cazul IMM-urilor, la un total de 13,5 miliarde euro în primul semestru din 2019, faţă de al doilea semestru din 2018.

”Cumpărătorii strategici sunt cu siguranţă mai prudenţi, dar apetitul pentru achiziţii, inclusiv al fondurilor, rămâne la un nivel istoric”, consideră Louis Godron, preşedintele Argos. El nu crede că încetinirea activităţii pe zona de M&A ar avea legătură cu diferenţa mare dintre aşteptările vânzătorilor şi ofertele pe care cumpărătorii sunt dispuşi să le pună pe masă.

În schimb, Godron dă vina pe incertitudinile legate de Brexit şi tensiunile comerciale care îi fac pe potenţialii investitori să fie mai prudenţi.

Situaţia din zona euro este totuşi mult mai bună decât cea din Marea Britanie, unde piaţa de M&A a suferit o încetinire puternică pe fondul incertitudinilor politice şi economice legate de Brexit.

Chiar şi aşa reducerea volumului total al tranzacţiilor nu ar trebui să afecteze nivelul preţurilor. ”Nivelul capitalului disponibil pentru investiţii este la un nivel record, iar băncile se bat în oferte avantajoase de finanţare. Menţinerea dobânzilor foarte joase întăreşte această perspectivă”, a mai spus Louis Godron.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO