Companii

Lazio la vanzare, proprietarul aproape de colaps

25.11.2002, 00:00 9

Sergio Cragnotti, cel care a facut din Cirio Finanziaria SpA al patrulea producator european de conserve alimentare, ar putea pierde controlul asupra companiei din cauza imposibilitatii de rambursare a unui credit obligatar de 1,12 miliarde euro (1,13 miliarde dolari).
Cragnotti incearca sa vanda din activele pe care le detine, printre proprietatile scoase la vanzare numarandu-se Lazio, celebra echipa din prima liga italiana de fotbal, un producator brazilian de ustensile casnice, precum si actiunile detinute la cel mai mare producator de conserve de ananas din lume. Astfel Cragnotti Sncearca sa-si convinga creditorii ca datoria obligatara va fi rambursata.
Cirio, prima companie italiana care se afla in situatia de a nu-si putea rambursa obligatiunile, este insa aproape de colaps, in urma unor cheltuieli exagerate pentru achizitii, inclusiv cumpararea, pentru 151 milioane dolari, a companiei alimentare Del Monte Royal Foods, anul trecut.
"Cirio are de vanzare proprietati extrem de atractive", spune Massimo Nibbi, care administreaza fonduri de 250 milioane euro la Meliorbanca SpA. "Problema este ca, in situatia in care se gaseste, nu va primi un pret adecvat".
Societatea sportiva Lazio SpA, care se tranzactioneaza la bursa din 1998, a inregistrat o scadere cu 88% a profitului brut pe primul trimestru al anului, iar pretul actiunilor a pierdut 39% pe parcursul acestui an, avand ca rezultat o valoare de piata de 146 milioane euro.
Compania Deloitte Touche, care auditeaza pe Lazio, au declarat marti ca nu pot certifica documentele contabile ale clubului, din cauza indoielilor privind capacitatea acestuia de a gasi noi investitori sau surse de finantare pentru a-si plati angajatii si creditorii. Auditorii au spus ca datoriile lui Lazio sunt "semnificativ" mai mari decat activele, iar Cirio nu poate sustine financiar compania "pe termen scurt". Detinatorul obligatiunilor Cirio a declarat marti ca nu va cere imediat plata tuturor bondurilor, pana ce nu apar stiri referitoare la restructurarea companiei. Cirio a comentat ca aceasta declaratie este una procedurala si ca nu implica faptul ca Cirio va fi nevoita sa Ssi accelereze platile. Cragnotti a angajat o firma de consultanta pentru intocmirea unui plan de salvare, in urma discutiilor de refinantare esuate cu unii dintre creditorii principali.
Cragnotti a fost pus deja Sn situatia de a vinde unii dintre jucatorii cei mai bine cotati de la Lazio Sn cursul acestui an, pentru a-si reduce datoria. Astfel, Lazio si-a transferat atacantul argentinian Hernan Crespo, care fusese achizitionat Sn 2000 pentru suma record de 55 milioane dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO