Companii

La Cluj, bancile intra in afaceri imobiliare

28.03.2005, 00:00 294


Dupa ce si-au ridicat sedii impunatoare, doua banci din Cluj-Napoca au decis sa le exploateze la maximum si au inceput sa inchirieze spatii de birouri fimelor interesate.


Astfel, conducerea filialei Cluj a BRD Groupe Societe Generale a anuntat transformarea in centru de afaceri a unei suprafete de 914 mp (patru etaje) din incinta cladirii pe care o detine in oras. Sediul BRD din Cluj are 13 niveluri din care 9 sunt destinate birourilor.


"Decizia de a inchiria patru din cele noua etaje de birouri ale bancii vine din dorinta de exploatare eficienta a spatiului", a declarat pentru ZF Transilvania Mihaela Brustur, director financiar al filialei din Cluj a bancii. Ea a adaugat ca, pana la sfarsitul anului trecut, in acest spatiu functiona un hotel cu circuit inchis, destinat salariatilor bancii care urmau cursuri de training in Centrul de Formare Profesionala Cluj.


"Erau 28 de camere si doua apartamente destinate cazarii angajatilor. In ceea ce priveste centrul de afaceri a existat doar ideea de a demara un astfel de proiect, insa feed-back-ul pozitiv ne-a determinat sa intram pe aceasta nisa", a precizat Mihaela Brustur.


In prezent, intreaga suprafata a centrului de afaceri a fost deja inchiriata, primul locatar fiind compania Aviva.


"Celelalte doua firme, MOL Romania si Agressione Group, se vor muta la mijlocul lunii aprilie. Conditia primordiala a fost legata de acceptarea de catre potentialii chiriasi a clauzelor contractuale ce nu suporta negociere, tinand seama de specificul activitatii bancare. Astfel, am mizat pe un numar redus de companii, pentru a nu fragmenta spatiul bancii", a spus Mihaela Brustur. Ea nu a dorit sa precizeze care este valoarea contractelor incheiate.


Potrivit agentiei imobilare Eurisko, oferta de preturi pentru cladirile de birouri de clasa A - asa cum sunt cele oferite de BRD - se situeaza la un nivel de 12 - 15 euro pe metrul patrat lunar, ceea ce inseamna ca banca ar putea castiga intre 130.000 de euro pe an si 165.000 de euro anual.


La aceeasi solutie au recurs si reprezentantii Bancii Tiriac, care detine in Cluj o cladire cu 7 niveluri, birourile in acest caz incadrandu-se in categoria B. Pretul de inchiriere pentru un birou de 20 de mp variaza intre 160 si 240 de euro pe luna.


Reprezentantii agentiilor imobiliare din Cluj spun ca piata spatiilor pentru birouri este inca in asteptarea investitorilor, care sa promoveze cladiri noi, finisate si dotate la standarde de clasa A, capitol la care Clujul este deficitar.


"Gradul de ocupare al birourilor de categorii superioare este de 100%, iar cererea este mai mare decat oferta, impunandu-se dezvoltarea investitiilor pe acest segment al pietei", este de parere Vasile Baciu, reprezentant al agentiei Plus Imobiliare.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO