Companii

Kuweit Food Company curteaza piata carnii de pui

28.07.2005, 19:09 71

Gigantul din Orientul Apropiat, Kuweit Food Company (KFC), detinut de familia Harafi, una dintre cele mai bogate din regiune, este interesat sa investeasca in industria romaneasca a carnii de pui si in cultivarea cu porumb a unei suprafete de circa 6.000 de hectare in sudul Romaniei, spun surse din industria alimentara.

Oficialii KFC au vizitat saptamana trecuta trei din primii cinci jucatori de pe piata romaneasca - Agricola International Bacau, Tec Miaco si Kosarom Pascani - pentru o prima evaluare, urmand sa decida in urmatoarele doua saptamani ce oferte de cumparare vor face.

"Am avut o intalnire cu cei de la KFC care s-au aratat interesati de indicatorii tehnici pe care ii obtinem in procesul de productie si de situatia financiara a companiei", spune Gheorghe Antochi, presedintele Agricola International, cel mai mare jucator de pe piata carnii de pui.

Industria autohtona a carnii de pui a fost zdruncinata in ultimii ani de falimente atat din cauza cresterii preturilor la materii prime cat si a unor importuri "ieftine" venite mai ales din SUA si Brazilia. Problemele au culminat cu Tec Miaco, fostul loc doi in piata, care a intrat in reorganizare judiciara din cauza unor datorii totale de 15-20 de milioane de euro.

KFC este cel mai mare producator de carne de pui din Orientul Apropiat cu venituri in 2003 de peste jumatate de miliard de dolari si este interesat sa cultive si porumb (care conteaza pentru 60-70% din costul de crestere al unui kilogram de carne de pui) in Romania. Sursele citate spun ca oficialii KFC au avut o prima runda de negocieri pentru arendarea sau cumpararea unei suprafete de 6.000 de hectare cu pamant in sudul Romaniei. Compania foloseste anual peste 600.000 de tone de porumb.

In paralel, sursele citate spun ca tailandezii de la CP Foods, numarul doi mondial din industria crescatoare de pui, si-au reiterat interesul pentru piata romaneasca pe fondul reaparitiei gripei aviare in zona asiatica.

KFC detine peste 600 de restaurante fast food in Orientul Apropiat si detin cea mai mare fabrica din afara SUA a liderului mondial in ketchup, americanii de la Heinz, o afacere detinuta de sotia fostului candidat in cursa pentru presedintia americana, John Kerry.

Piata romaneasca a carnii de pui este dominata de Agricola International Bacau, Aylex Bucuresti, Transavia Alba Iulia, Tec Miaco si o serie de jucatori mai mici. Turcii de la Banvit au demarat la Urziceni o investitie intr-o facilitate de productie a carei valoare initiala fusese anuntata pentru 40 de milioane de dolari. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO