Companii

Kober: Investim in extinderea productiei pentru a raspunde cererii in crestere de vopsele

Kober: Investim in extinderea productiei pentru a raspunde cererii in crestere de vopsele
12.09.2006, 15:56 104

Producatorul de lacuri si vopsele Kober din Piatra Neamt, situat intre primii doi jucatori de profil, a anuntat ca va investi circa 10 - 12 mil. euro in dezvoltarea celei mai mari fabrici de pe piata romaneasca.
"Ca urmare a cresterii foarte puternice a cererii de produse peliculogene (vopsele, grunduri, lacuri) pe piata, firma Kober a decis sa isi extinda capacitatile de productie. In acest sens, a fost achizitionata prin licitatie sectia Melana 5 de pe platforma chimica Savinesti, amplasata langa Piatra Neamt. In aceasta locatie, Kober SRL intentioneaza sa dezvolte cea mai mare capacitate de productie din industria de lacuri si vopsele din Romania, cu o productie anuala de peste 120.000 tone", a declarat pentru Ziarul Financiar Aurel Kober, patronul si fondatorul businessului cu lacuri si vopsele.
Tranzactia prin care Kober a preluat fabrica de profil Melana 5 este evaluata la aproximativ 0,58 mil. euro, suprafata de productie a facilitatii fiind de 16.000 de metri patrati. Un astfel de proiect ar duce la dublarea capacitatilor de productie din Romania, estimata la circa 100.000 tone in 2005, potrivit unor surse din industrie.
Piata de lacuri si vopsele va ajunge in acest an la vanzari de circa 170-180 mil. euro, unde principalii jucatori sunt Policolor Bucuresti, Kober, Dufa si Fabryo Corporation (fost Guzu Chim).
La nivelul ultimelor date disponibile, cererea locala se ridica la 150.000 tone pe an.
Companiile de lacuri si vopsele din Romania inregistreaza rate de crestere a afacerilor de pana la 30% - 35% pe an, pe fondul cererii in crestere de pe piata constructiilor.
Nivelul de consum este inca destul de redus comparativ cu alte piete din Europa, de unde rezulta si potentialul imens de crestere.
La randul sau, acest potential este alimentat permanent de renovarea locuintelor vechi si mail ales de marile proiecte rezidentiale, una dintre afacerile momentului in Romania.
Potentialul imens al afacerii cu lacuri si vopsele a atras un interes puternic din partea fondurilor de investitii, care in ultimul an au facut doua achizitii de top pe piata. De altfel, din primii patru jucatori de profil, numai Kober nu este in portofoliul unui investitor financiar. "In ultimii ani se manifesta un interes deosebit al fondurilor de investitii pentru achizitionarea firmelor care activeaza pe piata lacurilor si vopselelor. Firma Kober a decis sa nu vanda afacerea", spune Aurel Kober.
Policolor, unul dintre cei mai mari producatori, era inca din anii '90 in portofoliul investitorilor financiari.
Compania Policolor este controlata de trei fonduri de investitii, care detin impreuna peste 82% din actiuni. Cele trei fonduri sunt Romanian Investment Fund, cu o detinere de 39,4%, Fondul Romano-American pentru Investitii (RAEF), cu o participatie de 33,3% si Romanian Reconstruction, cu circa 10% din actiuni, potrivit ultimelor date disponibile.
Anul trecut, Dufa Romania, un alt jucator din top, a fost achizitionat de catre fondul de investitii american Advent International, in urma unei tranzactii care
s-a ridicat la circa 17-18 milioane de euro.
La inceputul lunii mai, fondul de venture capital suedez Oresa Ventures a anuntat preluarea unui pachet de actiuni la producatorul de lacuri si vopsele Guzu Chim, in urma unei tranzactii de 9 mil. euro.
Kober a realizat in primele sapte luni ale anului o crestere a cifrei de afaceri de 34% fata de perioada similara a anului trecut.
Anul trecut, producatorul de lacuri si vopsele din Piatra Neamt a raportat un profit net de 2,3 milioane de euro la o cifra de afaceri de aproximativ 29 de milioane de euro.
Ca structura, productia interna de lacuri si vopsele se apropie de cea existenta in Uniunea Europeana.
Produsele decorative la nivel european reprezinta 63% din productie, cele pentru lemn 6%, auto OEM (Original Equipment Manufactury - prima vopsea aplicata) - 5%, repectiv auto refinisare 2%, potrivit datelor prezentate de unii jucatori de pe piata.
In prezent, produsele decorative detin o cota de circa 65% din totalul productiei de vopsele. Grupa produselor decorative include atat produse pe baza de apa, cat si pe cele pe baza de solventi.
Firma Kober a fost infiintata in 1991 de catre Aurel Kober si, potrivit ultimelor date disponibile, are aproximativ 450 de angajati.

Kober
Afacere fondata in 1991 de ing. Aurel Kober
450 de angajati
A achizitionat active pe platforma chimica Savinesti in vederea extinderii productiei
Investeste 10 - 12 mil. euro intr-o fabrica de 120.000 tone
Crestere de 34% pe primele sapte luni a cifrei de afaceri
Unul dintre cei mai mari jucatori pe o piata estimata la 160 mil. euro
Singurul business din top 4 care nu este controlat de un fond de investitii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO