Companii

Klech: In Rom=nia am gasit profesionisti foarte motivati

23.05.2003, 00:00 28

Eli Lilly, nepotul fondatorului companiei farmaceutice cu acelasi nume si pentru multa vreme presedintele producatorului de medicamente, spunea despre cercetare si dezvoltare ca este "sufletul afacerii, sufletul companiei". Aceste cuvinte sunt astazi, la inceputul secolului XXI, mai adevarate ca niciodata pentru grupul farmaceutic american.

In avangarda cercetarii
Cu un buget alocat cercetarii si dezvoltarii de 15-20% din v=nzari, Eli Lilly este apreciata in lumea medicala drept una dintre companiile cu cele mai "fructuoase" linii de lansare de noi produse, affirma directorul medical al Eli Lilly pentru Europa Centrala si de Est, Asia Centrala, Orientul Mijlociu si Africa, doctorul Heinrich Klech, profesor la Universitatea din Viena.
"Iar Rom=nia este o piesa de succes pentru ansamblul de informatii clinice pe care Eli Lilly le colecteaza pe plan international", a precizat Klech, intr-un interviu acordat in exclusivitate Ziarului Medical.
Producatorul de medicamente opereaza centre majore de cercetare si dezvoltare in noua tari - Australia, Belgia, Canada, Germania, Japonia, Marea Britanie, Singapore, Spania si Statele Unite, dar conduce studii clinice in peste 60 de state ale lumii.
Produsele sale sunt comercializate in 158 de tari, iar compania are, in total, circa 41.000 de angajati. Centrele de productie sunt situate in Brazilia, China, Coreea de Sud, Egipt, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Pakistan, Puerto Rico, Spania si Statele Unite.
Reprezentantul companiei americane a estimat ca aproximativ 15% din datele clinice pe care aceasta le primeste provin din Europa Centrala si de Est. "Chiar daca nu facem cercetare fundamentala in aceasta regiune, studiile clinice sunt de foarte buna calitate. in Rom=nia am gasit conditii excelente - clinici specializate, oameni bine pregatiti din punct de vedere profesional, dar si extrem de motivati, iar rezultatele sunt foarte bune", a mai spus Klech.
De asemenea, el a aratat ca in ultimii ani Eli Lilly a derulat in Rom=nia studii clinice prin intermediul a peste 30 protocoale, cu implicarea a peste 50 de centre academice diferite din intreaga tara. "Rom=nia a fost una dintre primele state din regiune in care am putut derula studii clinice la standarde extrem de ridicate", a adaugat directorul producatorului de medicamente.

Un milliard de dolari si un deceniu de munca
In 2002, compania a avut un buget pentru cercetare si dezvoltare de 2,1 miliarde de dolari, la o cifra a v=nzarilor de 11 miliarde de dolari. "Principalele arii terapeutice in care suntem implicati sunt neurologia, endocrinologia - in special diabetul, oncologia si osteoporoza, iar activitatea noastra se orienteaza in exclusivitate catre produsele inovative", a declarat Klech.
Reprezentantul Eli Lilly a adaugat ca producatorul va lansa pe piata patru noi produse p=na la sf=rsitul anului 2004, dar si peste 100 de compusI noi in cercetare.
"Am lansat recent un tratament pentru disfunctia erectila - Cialis, urmeaza un hormon natural care reface structura osoasa - Forsteo si care va fi utilizat pentru tratarea osteoporozei, apoi o noua clasa de antidepresive, care vor trata si simptomele fizice ale depresiilor. De asemenea, vom mai aduce pe piata trei sau patru noi medicamente, dintre care unul impotriva durerilor, altul impotriva starilor de anxietate si un citostatic. in plus, in urmatorii doi ani vom lansa inca doua citostatice", anticipeaza directorul de la Eli Lilly.
Si totusi, desi la prima vedere lucrurile par destul de simple, cercetarea si dezvoltarea reprezinta o activitate deosebit de riscanta. "in primul r=nd ca eventualele erori pot avea efecte foarte grave, iar in al doilea r=nd numai unul din 25 de produse pe care o companie farmaceutica le introduce pe piata ajung sa acopere investitiile sI unul din zece produce v=nz=ri de peste 500 de milioane de dolari anual", mai spune Klech.
Acesta este de altfel si motivul pentru care cercetarea si dezvoltarea revin aproape in exclusivitate companiilor private. "Nici un guvern din lume nu-si poate permite sa-si asume riscurile unor investitii esuate. Pentru un produs inovativ, sumele alocate de o companie se ridica la aproximativ un miliard de dolari, iar procesul de cercetare si dezvoltare se poate intinde pe durata a 10-15 ani", potrivit reprezentantului Eli Lilly.

Sanatatea cu cheltuiala se tine
Tot referitor la rolul statului in sistemul medical, precum si in ceea ce priveste structura bugetelor de sanatate, Klech sustine ca toate tarile din lume se confrunta, in prezent, cu probleme din acest punct de vedere.
Cauza? Speranta de viata a populatiei este in continua crestere, ceea ce pe de-o parte constituie o evolutie pozitiva, insa inaintarea in v=rsta a locuitorilor planetei atrage dupa sine sporirea riscurilor de imbolnavire.
"Este o prostie sa crezi ca speranta de viata poate fi imbunatatita fara a majora bugetele alocate sanatatii. in urma cu ceva vreme, speranta medie de viata era de 65 de ani, iar acum a depasit nivelul de 70 de ani. Si totusi, in aceste conditii, exista tari care aloca sanatatii un procent din Produsul Intern Brut, in schimb pentru aparare cheltuielile ajung la 17-18%", affirma Klech.

Cum sa fi sef daca esti doctor
Directorul de la Eli Lilly este si vicepresedinte al Scolii de Cercetari Clinice din Viena, una dintre cele mai prestigioase institutii de acest fel din lume, la care sunt afiliate numeroase universitati din lume.
"Universitatea de Medicina din Bucuresti are mari sanse sa fie inclusa c=t de cur=nd printre partenerii nostri. De altfel, discutiile in acest sens au inceput deja. Dar asta nu inseamna ca universitatea din Bucuresti e singura institutie din Rom=nia care se poate afilia Scolii de la Viena, ci ii asteptam si pe altii", a precizat Klech.
El a mai explicat ca in cadrul institutiei austriece absolventii de medicina sunt instruiti at=t pe plan medical, c=t si in domeniul managementului. "Cred ca acest institut poate umple un gol in Rom=nia, pentru ca medicii rom=ni care urmeaza cursurile noastre se intorc in tara cu un bagaj de cunostinte care ii poate ajuta sa schimbe ceva", a adaugat vicepresedintele Scolii vieneze.
Programele educationale ale institutiei se adreseaza absolventilor de studii superioare cu profil medical, indiferent de nivelul de experienta, in special din tarile din Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa.
De asemenea, Klech a spus ca aproximativ 30 de medici din Rom=nia au participat in ultimii doi ani la cursurile de la Viena, "ceea ce inseamna ca beneficiile sunt deja vizibile".
Pe de alta parte, despre starea actuala a sistemului medical din Rom=nia, Klech spune ca aceasta reprezinta de fapt "o etapa a unei calatorii extrem de interesante pe care o are de parcurs" si la capatul careia principala schimbare va fi de ordin structural.
"Cred ca s-a inceput deja trecerea de la practica institutionala la unitati medicale de mai mici dimensiuni. in orice caz, Romania se afla intr-o companie buna in regiune, pentru ca majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est s-au confruntat deja cu aceleasi probleme", a afirmat directorul de la Eli Lilly.

Colonelul medicamentelor
Eli Lilly a fost fondata in anul 1876, in Indianapolis, de catre colonelul Eli Lilly, la vremea aceea un chimist-farmacist in v=rsta de 38 de ani, veteran al razboiului civil din Statele Unite.
Lilly era nemultumit de medicamentele prost preparate si adesea ineficiente din acea epoca si si-a luat trei angajamente: sa infiinteze o companie care sa produca farmaceutice la cele mai inalte standarde de calitate, aceasta companie sa dezvolte numai medicamente care sa fie apoi recomandate pe baza prescriptiei si ca produsele sale sa aiba mereu la baza cele mai recente descoperiri stiintifice.
Cu toate ca noua companie era infloritoare, Lilly nu s-a multumit cu metodele traditionale de testare a produselor. in 1886, a angajat un t=nar chimist care si-a dedicat activitatea imbunatatirii acestor metode de evaluare calitativa.
impreuna, cei doi au pus bazele traditiei Lilly: verificarea calitatii produselor deja existente si, in acelasi timp, descoperirea si dezvoltarea de medicamente mereu mai noi si mai bune.
Ulterior, fiul colonelului Lilly - Josiah K. Lilly Sr. - si doi nepoti ai sai - Eli Lilly si Josiah K. Lilly Jr. - au ocupat, pe r=nd, functia de presedinte al companiei. Fiecare dintre ei si-a lasat amprenta asupra managementului de la Eli Lilly, o adevarata filozofie corporatista in zilele noastre.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO