Companii

Kemofarmacija plateste 2,5 mil. euro pentru preluarea Pharmafarm

23.12.2004, 00:00 52

Compania slovena Kemofarmacija a lansat o oferta publica de preluare a actiunilor distribuitorului de medicamente Pharmafarm, aflate in posesia Lek Pharmatech si a unor persoane fizice, contra sumei de 2,5 milioane de euro.
Actionarul majoritar al Pharmafarm este Kemofarmacija, cu sediul in Liubliana, care detine 59,9% din actiuni, in timp ce compania Lek Pharmatech Romania detine 35,1% din actiuni. Restul de 4,9% din actiuni se afla in posesia unor actionari persoane fizice.
Actiunile Pharmafarm sunt listate la Bursa Electronica Rasdaq, capitalizarea bursiera a societatii fiind de aproximativ 3,7 milioane de euro. Oferta slovenilor este de 7.918 lei/actiune, in timp ce ultimul pret l-a care s-au efectuat tranzactii cu actiunile Pharmafarm a fost de 4.600 de lei/actiune.
La sfarsitul lunii trecute, compania germana Celesio, cel mai mare distribuitor si retailer de medicamente din Europa, a anuntat ca va prelua de la grupul farmaceutic Lek 31,4% din actiunile companiei slovene Kemofarmacija, cu intentia de a prelua si restul de actiuni.
Pe primele noua luni, Pharmafarm a avut o cifra de afaceri de 15 milioane de euro, iar pentru sfarsitul anului compania estimeaza o cifra de afaceri de 20,7 milioane de euro. Vanzarile companiei provin aproape in intregime de pe piata de retail (farmacii), prezenta Pharmafarm in spitale fiind foarte redusa. In segmentul de farmacii, cota de piata a companiei de distributie a fost de 3,35% la sfarsitul lunii august, conform datelor companiei de studii de piata Cegedim. Segmentul de farmacii este estimat la peste 400 de milioane de euro, avand o pondere de aproximativ 70% din totalul pietei de medicamente.
Lek Romania a inaugurat anul acesta o linie de productie la Targu-Mures, specializata in productia de antibiotice, iar anul viitor compania va dezvolta un nou centru logistic pentru activitatile de pe piata romaneasca. La sfarsitul anului, vanzarile din Romania ale diviziei de generice a grupului Lek, Sandoz, vor depasi 25 de milioane de euro, conform propriilor estimari.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO