Companii

Kaufland si Doosan IMGB, cele mai mari majorari in 2006

07.02.2007, 18:51 41

Kaufland Romania, Doosan IMGB, Astra Vagoane Arad, Alexandrion Grup, Amerom Romania si Celestica au realizat cele mai mari majorari de capital in 2006, valoarea cumulata a subscrierilor fiind de aproape 400 mil. euro, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
Compania care opereaza magazinele Kaufland si-a majorat de doua ori capitalul anul trecut, cu 116,9 mil. euro in noiembrie si cu 47,7 mil. euro in decembrie.
Capitalul companiei Doosan IMGB, cu activitati in domeniul industrial, a fost majorat, anul trecut, cu 63,5 mil. euro, in timp ce capitalul Astra Vagoane a crescut cu 37,4 mil. euro.
In cazul companiei Amerom, majorarea de capital a fost anul trecut de 36,2 milioane euro, iar Celestica Romania a primit o infuzie de capital de 35,4 milioane euro.
Alte companii care au realizat anul trecut majorari semnificative de capital au fost Renault Mecanique Romania - 34,6,1 milioane euro, Egger Romania (industria prelucarii lemnului) - 33,8 milioane euro, Lukoil Romania - 31,1 milioane euro si Prolemn - 29,3 milioane euro.
Capitalul social subscris de societatile comerciale cu participare straina a fost la sfarsitul anului trecut de peste 2,4 mld. euro, in scadere cu circa 200 de milioane fata de anul precedent. In 2005, capitalul social subscris la firmele cu participare straina a fost de 2,6 miliarde de euro.
In anul 2006 au fost infiintate aproape 12.000 de firme noi cu participare straina, cu un capital subscris de peste 238 de milioane de euro.
ONRC calculeaza investitiile straine ca valoare a capitalului strain subscris la inmatriculare, la care se adauga subscrierile prin mentiuni de majorare a capitalului strain, plus sau minus capitalul social cesionat de sau catre asociati sau actionari rezidenti si din care se scade capitalul subscris la firmele radiate. Subscrierile de capital la firmele cu participatie straina reprezinta o componenta luata in calcul la cuantificarea investitiilor straine directe.
La inventarierea acestui indicator mai sunt cuprinse imprumuturile acordate de firmele straine subsidiarelor din Romania, precum si profitul reinvestit al companiilor.
Agentia Romana pentru Investitii Straine a previzionat pentru acest an un nivel al investitiilor straine directe de 6,2 miliarde de euro, fara sa includa privatizarile BCR si Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC).
Privatizarea CEC a fost oprita, dupa ce National Bank of Greece (NBG) a depus singura oferta, in valoare de 560 de milioane de euro, pentru preluarea a 69,9% din actiunile CEC, dupa ce banca ungara OTP s-a retras din cursa. In aceste conditii, Guvernul a decis la sfarsitul lunii decembrie oprirea procesului de privatizare.
Datele revizuite ale BNR pentru 2005 au indicat investitii straine directe de 5,23 miliarde euro, nivel apropiat de cel provizoriu, de 5,19 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO