Companii

JTI a raportat afaceri de 122 mil. euro in primul semestru

25.08.2006, 19:58 14

Producatorul de tigarete JT International Romania a inregistrat in primul semestru o cifra de afaceri de 433 mil. lei (circa 122 mil. euro), in crestere cu 19% fata de perioada similara a anului trecut, a declarat directorul corporate affairs al companiei, Gilda Lazar. In acest an, JTI mizeaza pe o cifra de afaceri totala de 980 milioane lei (272 mil. euro), in crestere cu circa 23% fata de nivelul de 794 milioane lei de anul trecut.
"Evolutia pe primele sase luni se datoreaza cresterii preturilor in intervalul 2005-2006, ca urmare a majorarii accizelor si introducerii taxei pe viciu", a afirmat Lazar. Ea a aratat ca este prea devreme pentru a aprecia impactul exact al taxei pe viciu asupra volumelor de vanzari ale companiei, afirmand insa ca unul dintre efectele acestui tip de masuri a fost cresterea preturilor "pana la un nivel pe care multi dintre consumatorii romani nu si-l permit".
JTI produce si comercializeaza in Romania marcile Camel, Salem, Winston, Monte Carlo, Winchester si More, branduri care au inregistrat cresteri ale preturilor, in medie, cu 30%, de la introducerea taxei pe viciu.
"Majorarile au afectat diferit brandurile noastre. Astfel, scumpirea a fost de minimum 22% pentru segmentele din partea superioara a pietei, si maximum 42%, pentru segmentele din partea inferioara, pentru ca aceasta taxa a generat o destabilizare a pietei, dar si o accentuare a discrepantelor dintre producatori. Cei care au in portofoliu marci din segmentul de jos au fost mult mai afectati decat cei care opereaza pe segmentul premium", a mai spus Lazar. Ea a adaugat ca sensibilitatea la pret a consumatorului roman va conduce, pe termen mediu si lung, la o crestere a pietei ilegale, pe care o estimeaza in prezent la 10% din total. "Este falsa ideea ca in Romania tigaretele sunt ieftine, raportate la venituri acestea sunt de 3-4 ori mai scumpe decat in Germania", a afirmat directorul corporate affairs al JTI Romania.
Piata produselor de tutun este estimata anual la peste un miliard de euro, detinuta in proprtie de aproape 90% de trei companii - Philip Morris (PM), British American Tobacco (BAT) si Japan Tobacco International (JTI).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO