Companii

Jonathan Soper, Intercontinental: As fi surprins sa nu existe si alte hoteluri de cinci stele care "miros" piata

Jonathan Soper, Intercontinental: As fi surprins sa nu existe si alte hoteluri de cinci stele care "miros" piata

Jonathan Soper, direcorul general Intercontinental: Este normal ca atunci cand exista interes intr-o anumita industrie salariile sa fie impinse sa creasca. Miscarea spre UE si din UE va duce si ea la o crestere salariala in industrie.

27.02.2007, 15:12 90

Jonathan Soper, directorul general al hotelului de cinci stele Intercontinental din Capitala, spune ca intr-o piata emergenta ca Romania exista un mare grad de interes pentru numeroase proiecte de dezvoltare asa ca este normal ca hotelierii sa vada in aceasta o oportunitate.
"Cred ca ii putem clasifica pe cei interesati in urmatoarele categorii: sunt multi care vor veni sa arunce o privire, apoi sunt cei care se vor hotari sa ramana si mai sunt cei care si-ar dori sa vina, dar carora nu li
s-a aratat inca oportunitatea sau pentru care timpul nu este cel potrivit", spune Jonathan Soper, care ocupa postul de director general al hotelului Intercontinental din luna ianuarie a acestui an.
Soper a profesat in cei 35 de ani de activitate in hoteluri din Zambia, SUA, Emiratele Arabe Unite, Iordania sau Marea Britanie si, cel mai recent, Turcia.
Desemnarea lui Soper ca nou director general al Intercontinental a fost unul dintre cei mai importanti pasi facuti pentru implementarea contractului de management pe care hotelul l-a semnat in decembrie 2006 cu lantul InterContinental Group. Jonathan Soper l-a inlocuit pe Hanz-Rudolf Rutti, care a decis sa preia conducerea unui hotel in Elvetia, tara sa natala. Rutti, care s-a aflat la conducerea operatiunilor Intercontinental din Bucuresti de aproximativ un an si jumatate, a ramas totusi membru in consiliul de administratie al hotelului din Capitala.
In ultimii doi ani, piata hoteliera de la nivelul de patru si cinci stele a suferit mutatii importante, noi hoteluri si-au facut aparitia (Novotel, Phoenicia) altele au apelat la contracte de management sau afilieri la lanturi internationale (Ramada, Majestic, Intercontinental, Athenee Palace Hilton, Crowne Plaza, JW Marriott), altele au trecut prin procese complexe de renovare (Turist care a fost redeschis sub brand Ramada). Pentru anul acesta si anul viitor sunt anuntate investitii hoteliere in peste 2.700 de locuri de cazare. Toate insa au ca si scop atragerea unui singur tip de client: strainul care calatoreste in interes de afaceri.
Potrivit directorului de la Intercontinental, Romania este o piata limitata din punctul de vedere al competitiei, dar care are un important potential de crestere in viitorul apropiat. Piata asteapta deja intrarea unor lanturi de renume international, cum sunt Hyatt, Sheraton sau Warimpex, care si-au manifestat deja interesul pentru Romania intr-un fel sau altul, precum si noile investitii ale hotelierilor deja prezenti in Romania, cum sunt Accor, Ramada, Radisson, Golden Tulip, Phoenicia sau Best Western.
"Cred ca exista pericolul de a avea prea multe proiecte in dezvoltare initial, dar atunci cand oamenii investesc in hoteluri, se asteapta la o marja de recuperare a investitiilor de 20-40 ani si nu de 5-10 ani. Ar putea exista, de asemenea, o oferta prea mare de cazare in acest tip de hoteluri (patru si cinci stele - n.r.) pentru 4-5 ani, dar sunt sigur ca pe termen lung oamenii si-au facut studiile de fezabilitate si vor reusi", prognozeaza Soper.
Intercontinentalul se inscrie si el printre hotelurile care au intrat in renovari capitale anul trecut, si circa 100 de camere au fost renovate.
Programul a fost stopat insa in ultimele sase luni, din cauza ca se doreste un proiect de modernizare mai amplu. "Pregatim, planuim si analizam posibilitatea de a implementa un program de renovare de mai multe milioane de dolari, care se va adresa atat aspectelor tehnice ale hotelului (bucatarie, spalatorie - n. red.), cat si camerelor de oaspeti, restaurantelor, holului si barurilor", a declarat Soper. Potrivit primelor estimari ale conducerii hotelului, renovarea s-ar putea ridica la 10 mil. euro si va fi finalizata la nivelul anului 2009.
O alta schimbare de pe agenda noului director general al hotelului Intercontinental vizeaza politica salariala, care ar putea sa fie si ea afectata de concurenta puternica.
"Este normal ca atunci cand exista interes intr-o anumita industrie salariile sa fie impinse sa creasca. Miscarea spre UE si din UE va duce si ea la o crestere salariala in industrie. Evident, in momentul in care costurile noastre de baza vor creste, va trebui sa creasca si preturile camerelor", spune Soper.
Intercontinental si-a propus pentru acest an o crestere de 10-15% a afacerilor fata de 2006, cand a inregistrat o cifra de afaceri de 13 mil. euro.
Anul 2006 a adus hotelului care face parte din lantul InterContinental Hotels Group o crestere a cifrei de afaceri de 55% fata de anul precedent si un profit operational incadrat in marja de 35%.
In ansamblul incasarilor din 2006, segmentul de evenimente a inregistrat o crestere de 25%, iar gradul mediu de ocupare a hotelului a fost de 60%, in conditiile in care doar 283 de camere din cele 423 ale hotelului sunt functionale, restul fiind inchise ca urmare a procesului de renovare inceput in urma cu circa trei ani.
Principalii actionari ai Companiei Hoteliere Intercontinental Romania sunt RHIC Holding, inregistrata in Luxemburg (49,1%), Lido SA (11,8%), Finmacht (5,1%) si Viorel Paunescu (4,8%).
Pe piata hoteliera de cinci stele a Capitalei mai activeaza JW Marriott, Athenee Palace Hilton, Crowne Plaza, Howard Johnson si Casa Capsa.

Schimbari la patru si cinci stele

Intrarea unor noi competitori pe piata din Capitala: Novotel sau Phoenicia
Semnarea de contracte de management sau afilieri la lanturi internationale: Ramada Majestic, Intercontinental, Athenee Palace Hilton, Crowne Plaza, JW Marriott
Demararea unor procese complete de renovare (Turist care a fost redeschis sub brand Ramada)
Investitiile anuntate pentru perioada urmatoare vor crea peste 2.700 de locuri de cazare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO