Companii

Jeffrey Rinker, Petrom: Vom investi 200 mil. euro pentru scaderea costurilor Arpechim pana in 2011

Jeffrey Rinker, Petrom: Vom investi 200 mil. euro pentru scaderea costurilor Arpechim pana in 2011

Jeffrey Rinker, Responsabil cu activitatea de rafinare si produse petrochimice din cadrul Petrom: Din punctul de vedere al costurilor de rafinare, ne situam in ultimul sfert in topul rafinariilor din Europa. Prin intermediul investitiilor, pana in 2011, speram sa fim la mijlocul clasamentului.

16.11.2006, 20:30 320

Petrom, cea mai mare companie romaneasca aflata sub controlul OMV - Austria, si-a programat investitii de 200 mil. euro pentru urmatorii cinci ani in modernizarea platformei petrochimice si de rafinare Arpechim Pitesti.
In paralel, compania are un plan de investitii de un miliard de euro pentru rafinaria Petrobrazi Ploiesti. "Pana in 2011 vom investi 200 de milioane de euro pentru imbunatatirea eficientei rafinariei. Arpechim face parte din strategia noastra in ceea ce priveste segmentul de rafinare. Nu se pune problema sa renuntam la aceasta rafinarie, ci sa investim in ea astfel incat s-o aducem la standardele de profitabilitate dorite", spune Jeffrey Rinker, membru al comitetului executiv, responsabil cu activitatea de rafinare si produse petrochimice din cadrul Petrom.
In ceea ce priveste strategiile aplicate pentru cele doua rafinarii care au intrat in portofoliul OMV odata cu preluarea Petrom, Rinker spune ca acestea sunt complet diferite.
"La Petrobrazi intentionam sa marim capacitatea de productie, sa extindem rafinaria. In concluzie si sumele alocate sunt mult mai mari. In ceea ce priveste segmentul de petrochimie de la Arpechim, dorim sa-l aducem la un nivel de la care sa se poate sustina din propria profitabilitate, nu prin subventii, iar acest lucru implica eliminarea unor activitati neproductive", mai spune reprezentantul Petrom.
"La nivelul ambelor rafinarii, ideea este sa le centram pe activitatile de baza si anume transformarea titeiului romanesc in carburanti", a declarat Rinker.
Pana in 2011, rafinaria Petrobrazi va produce 2,1 milioane de tone de motorina comparativ cu productia de 700.000 de tone pe care aceasta o inregistreaza in prezent.
Capacitatea de productie a rafinariei va creste de la 4,5 milioane de tone, ceea ce inseamna un grad de utilizare de 69% pana la 6 milioane de tone, adica un grad de utilizare de 94%.
Decizia de a investi 1 miliard de euro in Petrobrazi, mai ales in productia de motorina, a fost luata pe baza tendintei de crestere la nivel international a consumului de motorina.
Potrivit datelor OMV, cererea pentru acest produs ar urma sa creasca pe piata europeana cu aproximativ 27%, pana la un nivel de 5,52 milioane de barili pe zi pana in 2015.
Inainte de a veni in boardul Petrom, la inceputul acestui an, Rinker a ocupat diverse pozitii de conducere in domeniul tehnic si comercial in cadrul BP (fosta compania British Petroleum) in Statele Unite si Marea Britanie.
Venirea lui in cadrul Petrom a echivalat cu stabilirea unei noi strategii pe segmentul de rafinare menita sa diminueze costurile de operare ale celor doua rafinarii care se numara din acest punct de vedere printre cele mai scumpe din Europa.
"Din punctul de vedere al costurilor de rafinare, ne situam in ultimul sfert in topul rafinariilor din Europa. Vorbim aici de peste 100 de unitati de procesare a titeiului. Prin intermediul investitiilor, pana in 2011, speram sa fim la mijlocul clasamentului", spune Rinker.
"Eficienta energetica redusa a unei rafinarii este cauza pentru care aceasta este extrem de expusa la volatilitatea cotatiilor internationale. Cresterea cotatiilor le afecteaza mult mai tare decat in cazul unor rafinarii eficiente", a adaugat reprezentantul Petrom.
Principala dificultate pe care a intalnit-o Rinker de la preluarea diviziei de rafinare si produse petrochimice a companiei a fost administrarea bugetelor foarte mari de investitii.
"Ideea de a fi parte din procesul de transformare a unei companii este unul dintre principalele motive pentru care am venit aici, dupa BP. Este o cu totul alta experienta, iar nivelul de solicitare este mult mai mare. In cadrul unor companii de talia BP, toate activitatile se deruleaza la un nivel extrem de inalt, iar schimbarile nu sunt de mare amploare", a adaugat seful diviziei de rafinare a Petrom.
OMV opereaza cinci rafinarii, din care doua sunt Petrobrazi Ploiesti si Arpechim Pitesti. Celelalte trei rafinarii sunt situate in Germania si Austria si cumuleaza o capacitate de 382.000 barili pe zi. Odata cu achizitia rafinariilor romanesti, capacitatea totala de rafinare a grupului a crescut la 26,4 milioane de tone pe an, ceea ce se traduce printr-o crestere de 43% a capacitatii de rafinare la nivel de grup.
Petrom a obtinut anul trecut un profit net de 391 mil. euro la o cifra de afaceri de 2,97 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO