Companii

Italienii de la Radici investesc pentru extinderea productiei de textile

20.09.2005, 19:11 35

Grupul italian Radici, cu activitati in industria textila, a finalizat o investitie de 2 milioane de euro in extinderea capacitatilor de productie din cadrul fabricii de fibre sintetice YarNea din Savinesti.

"Investitia realizata permite utilizarea capacitatii de productie a firmei in proportie de 100%, favorizand cresterea vanzarilor catre principalii producatori de anvelope", a declarat Guido Castelluccio, director general al companiei YarNea.

YarNea a inregistrat pe primele sase luni ale anului o cifra de afaceri de 18 milioane de euro, iar pana la sfarsitul lui 2005 oficialii companiei mizeaza pe dublarea acestei valori. Grupul Radici, din care mai face parte si Fibrex Nylon, mizeaza in acest an pe o cifra de afaceri de 41 de milioane de euro.

Firele textile realizate pentru producatorii de anvelope reprezinta aproximativ jumatate din productia totala a fabricii, fiind produsul strategic al companiei din Savinesti, cu o pondere de 70% in totalul cifrei de afaceri.

Pentru acest an, reprezentantii grupului italian mizeaza pe o crestere de 20% a vanzarilor pe segmentul retelei cord pentru anvelope (fire utilizate in productia de anvelope).

"Noile capacitati de productie au impus si cresterea numarului de an-gajati cu 10%, in ultimele sase luni", a precizat directorul general al YarNea.

Castelluccio a mai spus ca anual compania investeste intre 5-10% din cifra sa de afaceri in tehnologie, dar si in resursele umane.

Reteaua de vanzari a companiei din Romania este integrata cu cea a Grupului Radici din Italia, pietele din Europa Orientala fiind gestionate direct de filiala locala, chiar si pentru productia efectuata in Italia si in celelalte tari in care grupul detine centre de productie.

Peste 70% din productia totala a firmei este destinata exportului, segmentul de piata vizat de activitatea firmei YarNea fiind cel al prelucratorilor si utilizatorilor de fire poliamidice si poliesterice.

Cei mai importanti competitori ai grupului italian sunt Nylstar, Nilit si Aquafil.

Grupul Radici, cu activitati in productia si comercializarea firelor sintetice, a preluat societatea Fibrex in ianuarie 2000, cumparand pachetul majoritar de actiuni de pe piata Rasdaq. Ulterior, grupul a delistat compania de pe Rasdaq, printr-o oferta publica de preluare. Anul trecut, grupul italian a finalizat reorganizarea firmei nemtene, proces in urma caruia s-a infiintat o companie noua, YarNea, specializata exclusiv pe activitatea de textile.

Fibrex Nylon mai furnizeaza in prezent doar utilitati si servicii conexe pentru centrele de productie ale grupului si pentru firmele de pe platforma Savinesti, detine Divizia chimica a fabricii de textile, aflata in conservare, precum si spatii si terenuri ce pot fi inchiriate sau vandute.

Investitia grupului in Romania depasea la finele anului trecut 20 de milioane de euro.

La nivel global, grupul Radici este prezent in 15 tari, fiind una dintre cele mai active multinationale cu activitati integrate pe verticala, de la produse chimice la cele plastice, de la fire sintetice la stofe si producere de energie.

Cu 45 de locatii de productie si peste 5.000 de angajati, grupul a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de peste un miliard de euro.

Industria de textile se numara printre sectoarele care tin de ani buni exporturile Romaniei.

Exporturile de textile si articole de imbracaminte reprezentau in 1999 circa 30% din exporturile totale ale Romaniei. Pe primul semestru, ponderea exporturilor de textile a scazut pentru prima oara sub 20% din total in ultimii opt ani, inregistrand o valoare de 2,05 miliarde euro.

Din cauza deprecierii monedei europene si a cresterii pretului la utilitati, multe companii din industria textila au fost nevoite sa concedieze angajatii si sa reduca volumul investitiilor, acestea suprapunandu-se peste rezultate financiare mult mai slabe decat in anii precedenti.

Devalorizarea euro a lovit afacerile multor producatori consacrati din industria textila: LCS Conf din Cluj, fosta societate Flacara, a inregistrat o scadere a profitului, de la 385.000 de euro in primele sase luni din 2004, la 55.000 de anul acesta, in timp ce Braiconf, un alt jucator important de pe piata romaneasca de textile, a raportat o scadere a cifrei de afaceri de circa 8%, profitul net diminuandu-se de aproape sase ori. dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO