Companii

Israelienii ataca piata de retail a medicamentelor

12.01.2005, 00:00 14

Companiile israeliene Elran Holdings si NewPharm vor investi patru milioane euro intr-o noua retea de farmacii in Romania, administrata de o societate mixta la care fiecare firma va detine jumatate din actiuni, potrivit unui articol din editia electronica a publicatiei Globes.
Potrivit sursei citate, in urma acordului, NewPharm va furniza servicii de management si consultanta, in schimbul unei taxe lunare.
Ritmul de crestere al pietei medicamentelor a atras atentia marilor jucatori mondiali din domeniul distributiei si al retailului. Segmentul de retail, ce include atat distributia cat si farmaciile a avut o valoare a vanzarilor de peste 600 de milioane de euro in 2004, reprezentand aproximativ 70% din valoarea totala a pietei.
In prezent, piata farmaciilor din Romania este foarte fragmentata, numarul total al locatiilor fiind de aproximativ 4.000. Cei mai mari competitori au retele care nu depasesc nivelul de 100 de farmacii. Se estimeaza ca pe aceasta piata se vor produce consolidari concomitent cu intrarea pe piata a multinationalelor.
Elran si NewPharm vor finanta extinderea pe piata romaneasca cu patru milioane euro, iar daca planul investitional va avea succes, vor continua investitiile.
Elran Holdings si NewPharma sint afaceri de familie, actionarii acestora fiind familia Dankner, respectiv familia Borovich.
NewPharm a deschis anul trecut 12 farmacii in Israel, ajungind astfel la 50 de unitati. Cifra de afaceri a companiei este estimata pentru 2004 la 105 milioane euro, reprezentind o crestere de 8% comparativ cu 2003.
Principalii competitori de pe piata farmaciilor din Romania sunt lanturile Sensiblu, detinut de A & D Pharma, Help Net, controlat de distribuitorul Farmexim, sau distribuitorii Montero cu farmaciile Remedio si Relad, cu propria retea de farmacii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO